Arthur Muller, Dominique Mulliez, Εκατό χρόνια γαλλικές ανασκαφές στη Θάσο: 1911-2011, εκδ. Ολκός – EFA, Αθήνα 2012, 176 σελ.

ISBN: 9789608154742

Το επετειακό δίγλωσσο (ελληνικά-γαλλικά) αυτό λεύκωμα, η κυκλοφορία του οποίου συμπίπτει με τη συμπλήρωση 100 ετών από την ενσωμάτωση της Θάσου στην ελληνική επικράτεια, είναι συνέκδοση της Γαλλικής Σχολής Αθηνών και των εκδόσεων «Ολκός» και αφηγείται το χρονικό ενός αιώνα ανασκαφών στο νησί.

Σπάνιες και συχνά ανέκδοτες φωτογραφίες, 230 στο σύνολό τους, επιστολές, σχέδια, περιγράφουν την πολυετή ανασκαφική έρευνα φωτίζοντας τη ζωή της αρχαίας ελληνικής πόλης και αναδεικνύοντας όχι μόνο το πλούσιο πολιτιστικό παρελθόν του νησιού αλλά και σημαντικές στιγμές της ελληνικής ιστορίας.

Ταυτόχρονα είναι ένας φόρος τιμής για όσους εργάστηκαν —Γάλλους και Έλληνες— για τη διαφύλαξη της πολιτιστικής κληρονομιάς της Θάσου. Στο ίδιο πνεύμα κινήθηκε και η ομώνυμη έκθεση που προηγήθηκε στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Θεσσαλονίκης το 2011.

Η τεκμηριωτική αξία και η ποιότητα της εικονογράφησης καθώς και η επιστημονική αρτιότητά του λευκώματος συνιστούν πηγή γνώσεων για τους ειδικούς αλλά και για το ευρύ κοινό.