Σε Λεμεσιανό έδαφος και συγκεκριμένα στο αρχαίο θέατρο του Κουρίου θα πραγματοποιηθεί η τελετή ανάληψης της προεδρίας της Ε.Ε., από την Κυπριακή Δημοκρατία.

Η τελετή θα γίνει το βράδυ της 5ης Ιουλίου και σ΄αυτή θα παρευρεθούν ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, επίτροποι της Ε.Ε. καθώς επίσης οι πρόεδροι και πρωθυπουργοί των 27 μελών κρατών της Ένωσης.

Το όλο θέμα βρισκόταν στην ατζέντα συζητήσεων που πέρασαν από διάφορα στάδια, ανάμεσα στα υπουργεία εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Μεγάλης Βρετανίας.

Το αρχαίο θέατρο του Κουρίου βρίσκεται σε έδαφος της Βάσης Επισκοπής και σύμφωνα με τους Βρετανούς, το έδαφος των Βρεττανικών Βάσεων βρίσκεται εκτός Ε.Ε., σχήμα οξύμωρο, δεδομένου ότι η Κυπριακή Προεδρία θα σφραγιστεί εκεί.

Πέραν της πολιτικής συμφωνίας που έχει υπάρξει, εξακουλουθούν να υπάρχουν ανοικτά θέματα, όπως αυτό της ασφάλειας των υψηλών προσκεκλημένων. Οι αρχές των Βάσεων δηλώνουν έτοιμες για στενή συνεργασία με τις αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας, ζητούν ωστόσο να έχουν τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο.