Τοίχος που περιέβαλλε ρωμαϊκή βίλα κατέρρευσε πρόσφατα στην Πομπηία,  μόλις δύο εβδομάδες αφού η ιταλική κυβέρνηση δημοσιοποίησε πρόγραμμα διάσωσης της αρχαίας θέσης ύψους 137 εκ. δολαρίων.Την κατάρρευση του ερυθροβαφούς τοίχου, που βρισκόταν σε περιοχή κλειστή για τους επισκέπτες επιβεβαίωσε και ο ειδικός αρχαιολογικός επικεφαλής Νάπολης και Πομπηίας.

Πρόκειται για ένα επεισόδιο που προκαλεί ντροπή στην ιταλική κυβέρνηση καθώς έπεται μιας σειράς παρόμοιων περιστατικών τα τελευταία δύο χρόνια στον προστατευόμενο από την UNESCO χώρο. Ανησυχίες εκφράζονται ειδικότερα για τη δυνατότητα της Ιταλίας να προστατέψει τα μνημεία της θέσης από περισσότερες καταστροφές, εν μέσω  ισχυρισμών ότι χρήματα που προορίζονταν για αποκαταστάσεις κατέληγαν τελικά στην τοπική μαφία, γνωστή ως Καμόρα.

Η τοπική εκπρόσωπος του κεντροαριστερού κόμματος Ιταλία των Αξιών Giulia Rodano τόνισε μάλιστα ότι υπάρχει ανάγκη να επαναφερθούν κρατικά κονδύλια που είχαν σταματήσει στα πλαίσια πολιτικής περικοπών που εφάρμοσε η κυβέρνηση: «Πόσοι τοίχοι πρέπει να πέσουν, πόση βροχή ή χιόνι πρέπει να περιμένουμε για να δούμε την επιστροφή των κρατικών κονδυλίων στην προστασία των πολιτιστικών αγαθών; […] Χωρίς συνεχές κρατικό πρόγραμμα για τη συντήρηση και την αποκατάσταση των αρχαιολογικών μας μνημείων, έκτακτες και σποραδικές παρεμβάσεις με ευρωπαϊκά ή ιδιωτικά κονδύλια είναι αναποτελεσματικές».

Η τελευταία παρέμβαση στο χώρο χρηματοδοτείται από την Ιταλία και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Κατά την παρουσίασή της ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Μόντι είπε ότι το πρόγραμμα είναι σχεδιασμένο για να εξασφαλίσει τα επαπειλούμενα μνημεία. «Θέλουμε να διαβεβαιώσουμε ότι αυτό ( ενν. το πρόγραμμα) θα περαιωθεί μέσα από ειλικρινείς και ικανούς εργαζόμενους και εταιρείες και με την απομάκρυνση του οργανωμένου εγκλήματος που ακόμη έχει ισχύ στην περιοχή».

Να σημειωθεί ότι η Πομπηία, που καταστράφηκε το 79 μ.Χ. από την ηφαιστειακή έκρηξη του Βεζούβιου προσελκύει κάθε χρόνο περισσότερους από 2,5 εκ. επισκέπτες.