Στη βουλγαρική Σωζόπολη, οι αρχαιολόγοι σημείωσαν μια… μακάβρια επιτυχία: Στο νεκροταφείο της πόλης αποκάλυψαν δύο σκελετούς ανθρώπων που κάποτε θεωρούνταν βρικόλακες. Στο συμπέρασμα αυτό οδηγούν άλλα ευρήματα που βρέθηκαν στη θέση.

Οι δύο σκελετοί της Σωζόπολης αποδίδονται σε βαμπίρ του Μεσαίωνα. Το ότι οι δύο νεκροί άνδρες θεωρούνταν κάποτε βρικόλακες μαρτυρούν οι πάσσαλοι που βρέθηκαν μπηγμένοι στα στόματα των σκελετών. Αυτό μετέδωσαν τα βουλγαρικά μέσα ενημέρωσης την Τρίτη. Τα ευρήματα ήρθαν στο φως εντός της νεκρόπολης και πίσω ακριβώς από την ορθόδοξη εκκλησία του Αγίου Νικολάου.

Οι σκελετοί στη μικρή πόλη της Μαύρης Θάλασσας πιστοποιούν μία συνηθισμένη πρακτική στη Βουλγαρία – η οποία συνεχίστηκε μάλιστα μέχρι τον 20ό αιώνα. Η πρακτική βασιζόταν στη δοξασία ότι ο πάσσαλος από σίδερο ή ξύλο στο λαρύγγι νεκρού που εν ζωή θεωρούνταν «κακός» θα τον εμπόδιζε να τρομοκρατεί μετά θάνατον τους ζωντανός ως βρικόλακας.

Τα συγκεκριμένα κατάλοιπα πάντως προστέθηκαν στις πολλές τουριστικές ατραξιόν που έχει να επιδείξει η μακρά ιστορία της Σωζόπολης. Όπως τα λείψανα που αποδίδονται στον Ιωάννη τον Βαπτιστή και βρίσκονται στο ναό του Αγίου Γεωργίου – βρέθηκαν σε νησί της Σωζόπολης δύο χρόνια πριν.

Στη Βενετία, οι αρχαιολόγοι έκαναν πρόσφατα μια παρόμοια ανακάλυψη. «Βαμπίρ δεν υπάρχουν μεν, αλλά το εύρημα δείχνει ότι ο κόσμος πίστευε τότε σε αυτά» είχε σχολιάσει ο Matteo Borrini, αρχαιολόγος και ανθρωπολόγος του Πανεπιστημίου της Φλωρεντίας.

Η «πίστη» στα βαμπίρ είναι πανάρχαια, φτάνει ως την Εποχή του Λίθου. «Οι αρχαιότερες γνωστές ταφές νεκραναστημένων βρέθηκαν στην Κύπρο, έχουν ηλικία 9.000 ετών» λέει η Αναστασία Τσαλίκη, αρχαιολόγος που έχει ειδικευτεί στις ταφές βρικολάκων. «Πάνω στο κεφάλι και στο στήθος των νεκρών είχαν τοποθετήσει πέτρες, για να μην μπορέσουν να σηκωθούν από τον τάφο και να βλάψουν τους ζωντανούς».