Στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο μεταφέρθηκαν και φυλάσσονται τα δύο αντικείμενα τα οποία επαναπατρίστηκαν την Τετάρτη, 30 Μαΐου από τη Μεγάλη Βρετανία. Τα αντικείμενα που επαναπατρίστηκαν είναι:

– Ένας μαρμάρινος βυζαντινός ελκυστήρας, 11ου αιώνα, ο οποίος είχε κλαπεί από το ναό της Μεταμόρφωσης του Σωτήρα στην κοινότητα Νομιτσί, Π.Ε. Μεσσηνίας (Μεσσηνιακή Μάνη). Η κλοπή είχε διαπιστωθεί στις 29.07.1998. Το συγκεκριμένο αρχιτεκτονικό μέλος εντοπίστηκε κατόπιν αναφοράς του αρχαιολόγου της 24ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων κ. Γεωργίου Πάλλη ως πωληθέν από τον οίκο δημοπρασιών Christie’s στο Λονδίνο. Επεστράφη μετά από συντονισμένες ενέργειες και στενή συνεργασία μεταξύ των ακόλουθων Υπηρεσιών της Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς του ΥΠΠΟΤ και συναρμόδιων φορέων: α) Διεύθυνση Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών, β) 26η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, γ) Ελληνική Πρεσβεία στο Λονδίνο, δ) 4ο Τμήμα Διεθνών Οργανισμών Interpol της Ελληνικής Αστυνομίας.

– Ένα φύλλο βυζαντινού ψαλτηρίου του 11ου αιώνα από την Μονή Μεγίστης Λαύρας του Αγίου Όρους. Επιδόθηκε στην Ελληνική Πρεσβεία στο Λονδίνο από την Αρχιεπισκοπή Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας.

Τα αντικείμενα συνόδευσε η δρ Βικτωρία Γ. Σολομωνίδου, Εμπειρογνώμων Πρεσβευτής Σύμβουλος Α′ Μορφωτικών Υποθέσεων της Ελληνικής Πρεσβείας στο Λονδίνο, η οποία συνετέλεσε αποφασιστικά στην επιτυχή έκβαση της συγκεκριμένης υπόθεσης. Θα φυλαχθούν προσωρινά στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο μέχρι να παραδοθούν στους εκπρόσωπους των αρμόδιων Εφορειών του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού (10η και 26η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων).