Σε εργασίες αποκατάστασης του διατηρητέου κτιρίου της οικίας Ισμήνης Τζαβέλλα στην οδό Παύλου Μελά προχωρά ο δήμος Ιωαννιτών, ο οποίος διαχειρίζεται και το σχετικό κληροδότημα. Ο ανοιχτός διαγωνισμός για το έργο αυτό θα γίνει στις 12 Ιουνίου. Ο προϋπολογισμός του ανέρχεται δε σε 150.000 ευρώ, τα οποία αποτελούν πόρους του κληροδοτήματος.

Το διατηρητέο αυτό κτίριο, μια κλασική αστική κατοικία του 19ου αιώνα, παρουσιάζει αρκετά προβλήματα εξαιτίας της φυσικής φθοράς, της διάβρωσης και της ανεπαρκούς έως ελλιπούς συντήρησης. Τη μελέτη αποκατάστασης υλοποίησαν οι Τεχνικές Υπηρεσίες του δήμου Ιωαννιτών, ενώ έγκριση δόθηκε και από την Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Ηπείρου πέρσι τον Οκτώβριο.

Την τελευταία φορά που το κτίριο αυτό είχε ενοίκους ήταν πριν από επτά περίπου χρόνια, όταν μετακόμισαν τα Γενικά Αρχεία του Κράτους (ΓΑΚ) στο Σουφαρί Σαράι στο Κάστρο. Από τότε, η οικία της Ισμήνης Τζαβέλλα πάλευε με τη λήθη του χρόνου.

Όπως έγραφε σε δημοσίευμά του ο «Ηπειρωτικός Αγών» στις 5 Ιανουαρίου, η ευεργέτιδα κληροδότησε το σπίτι της οικογένειάς της στον δήμο Ιωαννιτών με τον όρο αυτό να γίνει μουσείο. «Η οικία μεθ’ όλων των επίπλων και αντικειμένων ευρισκομένων εν αυτή να διατηρηθεί οπωσδήποτε ως έχει και να λειτουργήσει ως Μουσείον» αναφέρεται στη διαθήκη.

Η οικοσκευή του πρώτου ορόφου διατηρείται εδώ και τρεις δεκαετίες. Αντικείμενα όμως αξίας έχουν μεταφερθεί σε προθήκες του Δημαρχείου, ενώ πριν από λίγα χρόνια κάποια μικρότερης αξίας αντικείμενα, άγνωστο πόσα και ποια, κλάπηκαν. Η επιθυμία της ευεργέτιδας να γίνει το σπίτι ένα μουσειακό αρχοντικό του προπερασμένου αιώνα, είχε… αμφισβητηθεί το 2009, όταν το Δημοτικό Συμβούλιο επί δημαρχίας Νίκου Γκόντα πήρε την απόφαση να παραχωρήσει μέρος της οικίας για να γίνει παράρτημα του Πολεμικού Μουσείου. Ευτυχώς, η απόφαση αυτή δεν προχώρησε ποτέ (αν μπορούσε να προχωρήσει).

Η νυν δημοτική αρχή έχει εκφράσει στο παρελθόν την πρόθεσή της να τιμήσει τους όρους της διαθήκης της Ισμήνης Τζαβέλλα. Κάτι που σημαίνει ότι το διατηρητέο αυτό κτίριο θα ανανεωθεί όχι μόνο εξωτερικά αλλά και εσωτερικά, αναδεικνύοντας τη σπουδαιότητά του.