Φως σε άγνωστες πλευρές της ιστορίας μας ρίχνουν οι εργασίες που τιμήθηκαν κατά την 14η ετήσια απονομή του βραβείου εις μνήμην Μενελάου Παρλαμά.

Την εκδήλωση διοργάνωσαν οι «Φίλοι του Πανεπιστημίου Κρήτης» στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Γενικού Λυκείου Χερσονήσου, στο Λιμάνι Χερσονήσου ενώ προηγήθηκε η τέλεση επιμνημόσυνης δέησης.

Ξεχώρισε η Χριστίνα Παπούλια για την εργασία της με θέμα « Η εγκατάσταση στο Μικρό Καρβουνάρι και οι συνάφειές της: Η νέα συλλογή λιθοτεχνιών και η συμβολή τους στη μελέτη των κυνηγετικών δραστηριοτήτων της Μέσης Παλαιολιθικής περιόδου». Η επιτροπή έκρινε ότι η κ. Παπούλια επιδεικνύει καινοτόμο ερμηνευτική ικανότητα, συνομιλεί με άνεση με τη διεθνή κοινότητα και θεραπεύει και αναδεικνύει επάξια την πρώιμη προϊστορική αρχαιολογία του ελλαδικού χώρου στο Πανεπιστήμιο Κρήτης.

Βραβεύτηκε, επίσης, ο Δημήτριος Τσάλτας για την εργασία «Ο μαύρος θάνατος στο Βυζάντιο μέσα από την ιστορική ματιά του Ιωάννη ΣΤ΄ Καντακουζηνού».Με την αξιοποίηση εκ μέρους του ποικίλων πηγών και βιβλιογραφίας μεγάλου εύρους, καλύπτονται βασικές παράμετροι του θέματος, όπως η καθαρά νοσολογική-επιδημιολογική, το ζήτημα της πρωτοτυπίας των περιγραφών του Καντακουζηνού σε σχέση με το αρχαίο πρότυπο των αναφορών του Θουκυδίδη, οι δημογραφικές επιπτώσεις και οι διανοητικές προσλήψεις του φαινομένου της επιδημίας.

Τέλος, τιμήθηκε η Ειρήνη Παπατριανταφύλλου για την εργασία με θέμα «Αρρώστια, περίθαλψη και δημόσια υγεία στην Ελλάδα του 19ου αιώνα». Σύμφωνα με την επιτροπή, πρόκειται για εργασία πρωτότυπη και καλογραμμένη, που αναπτύσσει τεκμηριωμένα και με πληρότητα το θέμα. Αξιοποιεί μεγάλο αριθμό βιβλιογραφικών πηγών και πληροφοριών που αφορούν στις ασθένειες όσο και στις παρεμβάσεις που επιχειρήθηκαν, κρατικές αλλά και ιδιωτικές, προκειμένου να διασφαλιστεί η δημόσια υγεία. Η εργασία διακρίνεται, επίσης, για τη γόνιμη διεπιστημονική της προσέγγιση, καθώς τα πορίσματα της ιστορίας διασταυρώνονται με εκείνα της ιατρικής ιστορίας και της κοινωνιολογίας της ασθένειας.