Το Διεθνές Νομικό Συνέδριο για τη Διακίνηση Πολιτιστικών Αγαθών στην Ελλάδα ολοκληρώθηκε με επιτυχία το Σάββατο 19 Μαΐου 2012.

Στην κατάμεστη αίθουσα συνεδρίων του Μουσείου της Ακρόπολης βρέθηκαν, ανταποκρινόμενοι στην πρόσκληση της Ελληνικής Εταιρίας Δικαίου των Αρχαιοτήτων, νομικοί, αρχαιολόγοι και άνθρωποι του πολιτισμού για να συζητήσουν για τη διεθνή και ευρωπαϊκή διακίνηση πολιτιστικών αγαθών και τις σύγχρονες τάσεις στο χώρο αυτό.

Το Συνέδριο τελούσε υπό την αιγίδα του Ελληνικού Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού και διοργανώθηκε με την υποστήριξη του ελβετικού Υπουργείου Πολιτισμού.

Με τις παρουσιάσεις των ομιλητών από τέσσερα αντιπροσωπευτικά κράτη, την Αυστρία, την Γερμανία, την Ελβετία και την Ελλάδα, οι σύνεδροι πληροφορήθηκαν για τις ιδιαιτερότητες του εκάστου των εθνικών δικαίων και τον διαφορετικό τρόπο προσέγγισης του κοινού τους στόχου: της καταπολέμησης της παράνομης διακίνησης πολιτιστικών αγαθών.

Παράλληλα, όμως, ενημερώθηκαν και για τις προσπάθειες της διεθνούς κοινότητας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης (στα στενά πλαίσια των αρμοδιοτήτων της τελευταίας) να προχωρήσει στην εναρμόνιση των εθνικών δικαίων στο ζήτημα της διακίνησης των πολιτιστικών αγαθών. Ιδιαίτερη συζήτηση έγινε τόσο για τις τεχνικές της εναρμόνισης, όσο και για τις πιθανές αλληλο-καλύψεις μεταξύ των προσπαθειών της διεθνούς κοινότητας (UNESCO-UNIDROIT) και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Γιατί οι διεθνείς συμβάσεις μπορούν να είναι αποτελεσματικές μόνο εάν τα εθνικά δίκαια εναρμονίζονται ορθά σε αυτές.

«Η παράνομη διακίνηση των πολιτιστικών αγαθών είναι κοινή απειλή για όλες τις χώρες» δήλωσε η υπεύθυνη της Ελληνικής Εταιρίας Δικαίου των Αρχαιοτήτων, κυρία Ήρα Καλιαμπέτσου. «Η αντιπαράθεση μεταξύ των “χωρών εξαγωγής” και “χωρών εισαγωγής” πολιτιστικών αγαθών παρέλκει. Χώρες σαν τη Γερμανία και την Ελβετία πλήττονται και αυτές από την παράνομη διακίνηση των δικών τους πολιτιστικών αγαθών. (…) Μόνο με την εναρμόνιση των εθνικών δικαίων και τη στενή συνεργασία τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά το πρόβλημα της παράνομης διακίνησης πολιτιστικών αγαθών. Προς αυτή την κατεύθυνση πρέπει όλοι μας, νομικοί αρχαιολόγοι, συλλέκτες και άνθρωποι του πολιτισμού, γενικότερα, να συμβάλλουμε», επεσήμανε.

Λίγα λόγα για την (EEΔικΑ)

Η Ελληνική Εταιρία Δικαίου Αρχαιοτήτων (EEΔικΑ) -αστική μη κερδοσκοπική εταιρία- ιδρύθηκε το 2006 από νομικούς και αρχαιολόγους. Στις κύριες δράσεις της εντάσσεται η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης καθώς και η δημιουργία ενός διεπιστημονικού forum για το δίκαιο των αρχαιοτήτων και της πολιτιστικής κληρονομιάς εν γένει.

Σκοπός της ΕΕΔικΑ είναι να λειτουργεί ως επιστημονικός φορέας για την διάδοση και την εξέλιξη του Δικαίου της Πολιτιστικής Κληρονομιάς καθώς και η παροχή σχετικής πληροφόρησης προς κάθε ενδιαφερόμενο.

Στην ιστοσελίδα της EEΔικΑ (www.law- archaeology.gr) ο ενδιαφερόμενος μπορεί να ενημερωθεί για τη σχετική νομοθεσία και νομολογία καθώς και για τις εξελίξεις σε εθνικό και διεθνές επίπεδο.

 

Στη φωτογραφία: (από αριστερά) Robert Peters (Δ.Ν., Νομικός Σύμβουλος του Επιτρόπου της Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης για τον Πολιτισμό και τα Μέσα Ενημέρωσης, Γερμανία), Άρτεμις Παπαθανασίου (Δ.Ν., Νομικός Σύμβουλος του Υπουργείου Εξωτερικών, Ελλάδα), Καθηγητής Marc-André Renold (Διευθυντής του Art-Law Centre, Πανεπιστήμιο της Γενεύης, Ελβετία), Πρόεδρος, Καθηγητής Matthias Weller (Πανεπιστήμιο EBS, Γερμανία [IFKUR]), κα Ήρα Καλιαμπέτσου (Δικηγόρος, ΕΕΔικΑ), RA Benno Widmer (LL.M., Επικεφαλής της διεύθυνσης Διεθνούς Διακίνησης Πολιτιστικών Αγαθών, Ομοσπονδιακό Γραφείο Πολιτισμού, Ελβετία), κα Marina Schneider (Ανώτατη Αξιωματούχος της UNIDROIT), Prof. Marie Cornu (Director of Research, CNRS).