Γίνε μέλος
Αποστολή με email
Το email σας *
email φίλου *
CAPTCHA *
CAPTCHA Code *
Ανανέωση CAPTCHA
Μήνυμα
* υποχρεωτικά πεδία
Αποστολή
More
Ειδήσεις: Mουσείο
Το σπήλαιο του Περάματος στα Ιωάννινα.
- +
από Archaeology Newsroom

Ένα μουσείο για τα μαμούθ στο Πέραμα

Ελπίδες και προσπάθειες για την ίδρυσή του

Σε καλό δρόμο βρίσκεται το θέμα της ίδρυσης Μουσείου Παλαιοντολογίας και Ενυδρείου στο Πέραμα, σύμφωνα με την εκτίμηση του προέδρου του Οργανισμού Σπηλαίου και δημοτικού συμβούλου Ιωαννίνων Κώστα Γκόγκου.

Το μουσείο αυτό ο δήμος Ιωαννιτών και συγκεκριμένα η Δημοτική Ανώνυμη Εταιρία Ακινήτων Ιωαννίνων (ΔΗΑΝΕΤΑΙ) σκοπεύει να το προωθήσει μέσω του προγράμματος JESSICA, που αφορά βιώσιμες επενδύσεις σε αστικές περιοχές. Η στέγασή του θα γίνει δε στα κτίρια του πρώην δημαρχείου Περάματος. Για τον σχεδιασμό του μουσείου πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο συνάντηση του κ. Γκόγκου με την καθηγήτρια Γεωλογίας-Παλαιοντολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Ευαγγελία Τσουκαλά και τον Ολλανδό παλαιοντολόγο Dick Mol. Το παρών έδωσε και ο πρόεδρος της ΔΗΑΝΕΤΑΙ και δημοτικός σύμβουλος Γιώργος Παπαδιώτης. Στη συνάντηση, έγινε συζήτηση επί της πρότασης που υποβλήθηκε από τον Οργανισμό Mammuthus Club International για τη σύνταξη πλήρους μελέτης. Πρόεδρος στον εν λόγω οργανισμό είναι ο κ. Mol.

Σύμφωνα με την πρόταση, το μουσείο θα περιλαμβάνει τέσσερις ενότητες. Η μία θα αφορά ελκυστικές αναπαραστάσεις μαμούθ και μαστόδοντων. Η δεύτερη ενότητα θα αφηγείται τη ζωή στην εποχή των παγετώνων και την ιστορία της αρκούδας, ενώ θα επιχειρηθεί και σύνδεση με το σπήλαιο του Περάματος. Στην τρίτη ενότητα ο επισκέπτης θα μαθαίνει την ιστορία της λίμνης κοντά στο Πέραμα, για το σημερινό περιβάλλον και για τα συνεχώς εναλλασσόμενα περιβάλλοντα, με βάση τα παλαιοντολογικά δεδομένα. Η τέταρτη ενότητα του μουσείου θα έχει τίτλο «Κυνήγι για μαμούθ». Ο επισκέπτης θα μαθαίνει και έπειτα θα προσπαθεί να κατασκευάσει αντικείμενα όπως εργαλεία και λόγχες, απαραίτητα για το κυνήγι, ενώ θα εκπαιδεύεται για ένα… πραγματικό κυνήγι μαμούθ. Στο τέλος, πριν την αποχώρηση από το μουσείο, μέσω ενός υπολογιστή και ψηφιακής κάμερας, θα δίδεται, σε κάθε επισκέπτη, ένα πτυχίο πως πέρασαν τις εξετάσεις, ως ενθύμιο πως βίωσαν το γεωλογικό παρελθόν στο Πέραμα.

Ο πρόεδρος του Οργανισμού Σπηλαίου κ. Γκόγκος δήλωσε ότι το μουσείο παλαιοντολογίας «θεωρείται σημαντικό για την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής, συνδέεται άμεσα με τη λειτουργία του Σπηλαίου και δίνει την ευκαιρία στον επισκέπτη να γνωρίσει τις συνθήκες που επικρατούσαν στην Ελλάδα και στην περιοχή μας την παλαιοντολογική περίοδο καθώς και τη δημιουργία και εξέλιξη του λιμναίου οικοσυστήματος».

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
1. Ηπειρωτικός Αγών, Βαρβάρα Αγγέλη, http://www.agon.gr/news/117/ARTICLE/16885/2012-05-10.html (10/05/2012)