Αναμφίβολα ο χαρακτηρισμός πολύπαθο συνεχίζει να συνοδεύει το έργο του Διαχρονικού Μουσείου Λάρισας, το οποίο να υπενθυμίσουμε ότι ξεκίνησε να δημιουργείται στη θέση Μεζούρλο, στην πόλη μας, από το 1995!

Είναι πραγματικά τουλάχιστον παρακινδυνευμένο και επιπόλαιο πια, να ανακοινώσουμε την ημερομηνία ολοκλήρωσης του έργου, καθώς επί χρόνια, μετά από κάθε επιτυχία δρομολόγησης κάποιων εργασιών με νέες προκηρύξεις και κονδύλια που εκταμιεύονται γι’ αυτό το λόγο, έρχονται οι καθυστερήσεις, οι ατυχίες, νέα προβλήματα… και το χρονοδιάγραμμά τους δεν τηρείται ποτέ.

Είτε φταίει ο εργολάβος, είτε φταίει το Υπουργείο Πολιτισμού που δεν κατέθεσε τα προβλεπόμενα χρήματα… και φτάνουμε πάλι στο μηδέν.

Έτσι η πρόσφατη ανακοίνωση της ματαίωσης της διακήρυξης του διεθνούς ανοιχτού διαγωνισμού για την προμήθεια, μεταφορά και εγκατάσταση μουσειακών προθηκών και λοιπών μουσειακών κατασκευών του εκθεσιακού χώρου του Διαχρονικού Μουσείου Λάρισας, ουσιαστικά δεν ξαφνιάζει μεν, αλλά προκαλεί βέβαια ακόμη μία απογοήτευση, μέσα σε όλες τις προηγούμενες.

Όταν μάλιστα το έργο βρίσκεται στην τελική ευθεία… μια ανάσα πριν τη λειτουργία του, τότε η απογοήτευση είναι μεγαλύτερη.

Συγκριμένα το έργο που δρομολογείται σε αυτή τη φάση αφορά στην οργάνωση της μόνιμης έκθεσης του Διαχρονικού Μουσείου και στην υλοποίηση των συμπληρωματικών ερμηνευτικών δράσεων.

Ποιος είναι αυτή τη φορά ο λόγος της καθυστέρησης; Το Υπουργείο Πολιτισμού σε κοινή ανακοίνωση με την ΙΕ’ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Λάρισας, αναφέρουν τα εξής: Απορρίπτονται και οι δύο υποβληθείσες προσφορές και ματαιώνουν τον διαγωνισμό που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ με αρ. 405/30.9.2011, τεύχος διακηρύξεων δημοσίων συμβάσεων, ως άγονο, διότι κατά τη διενέργεια της 2ης και 3ης φάσης του, εμφιλοχώρησαν παραβιάσεις τόσο νομοθετικών (Π.Δ. 118/2007, άρθρο 20) όσων και διατάξεων της διακήρυξης.

Να σημειωθεί ότι η νέα προκήρυξη, του ίδιου διαγωνισμού, θα ανακοινωθεί μετά τις εκλογές.

Για την ιστορία…

Οι ενέργειες για τη δημιουργία ενός σύγχρονου Μουσείου στη Λάρισα ξεκίνησαν με ενέργειες του πρώτου Εφόρου της νεοσυσταθείσας το 1973, ΙΕ’ ΕΠΚΑ, κ. Κ. Γαλλή. Το 1975 ο Δήμος Λαρισαίων δώρισε στο ΥΠΠΟ ένα οικόπεδο 10 στρ. για το κτίσιμο Νέου Μουσείου στις νότιες παρυφές της πόλης (Μεζούρλο).

Αργότερα δωρήθηκε μεγάλη έκταση που φθάνει συνολικά τα 54 στρ. Το 1985 προκηρύχθηκε πανελλήνιος αρχιτεκτονικός διαγωνισμός και το 1995 θεμελιώθηκε το Διαχρονικό Μουσείο Λάρισας.

Είναι το πρώτο στο οποίο θα υφίσταται η διάσταση της διαχρονικότητας με την συνύπαρξη προϊστορικών-κλασικών και βυζαντινών-μεταβυζαντινών αρχαιοτήτων.

Αποτελείται από έξι κτίρια, τα οποία είναι συνδεδεμένα μεταξύ τους και το συνολικό εμβαδόν των εκθεσιακών χώρων του είναι συνολικής επιφανείας 2.500 τ.μ. Περιλαμβάνει: Γραφεία των δύο Εφορειών Αρχαιοτήτων της Λάρισας, διοίκηση – βιβλιοθήκη, αποθήκες ευρημάτων, ξενώνα, μηχανοστάσιο, χώρους εκθεμάτων, αποθήκες εξυπηρέτησης λειτουργιών του μουσείου, αίθουσα εκπαιδευτικών προγραμμάτων, εργαστήρια συντήρησης, αναψυκτήριο, χώρους υγιεινής κοινού, αποθήκες, αμφιθέατρο, κ.ά.