Σήμερα στις 8 το βράδυ, στο Γαλλικό Ινστιτούτο Λάρισας, θα γίνει η παρουσίαση του 1ου τόμου του νέου ετήσιου επιστημονικού περιοδικού «Θεσσαλικά Μελετήματα», το οποίο εξέδωσε η Φιλολογική, Ιστορική, Αρχαιολογική, Λαογραφική Εταιρεία (Φ.Ι.Α.Λ.Ε.Θ).

Την εκδήλωση συνδιοργανώνουν η Φ.Ι.Α.Λ.Ε.Θ. και το Γαλλικό Ινστιτούτο Λάρισας. Για το βιβλίο θα μιλήσουν ο Θωμάς Μπεχλιβάνης, προϊστάμενος επιστημονικής-παιδαγωγικής καθοδήγησης δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και ο Θανάσης Τριανταφύλλου, επίτιμος σχολικός σύμβουλος μαθηματικών.

Με την έκδοση του 1ου τόμου του επιστημονικού περιοδικού συγγράμματος «Θεσσαλικά Μελετήματα», υλοποιείται ένας από τους βασικούς σκοπούς της Φιλολογικής, Ιστορικής, Αρχαιολογικής, Λαογραφικής Εταιρείας (Φ.Ι.Α.Λ.Ε.Θ.)

Με την έκδοση αυτή πολλοί επιστήμονες, Έλληνες και ξένοι, οι οποίοι έχουν ως αντικείμενο φιλολογικής, ιστορικής, αρχαιολογικής και λαογραφικής μελέτης τη Θεσσαλία, που ακόμη πολλές πτυχές της παραμένουν ανεξερεύνητες, θα έχουν ένα έγκυρο επιστημονικό βήμα για να δημοσιεύσουν τα πορίσματα των ερευνών και μελετών τους.

Όπως σημειώνεται στον πρόλογο, η έκδοση του νέου πανθεσσαλικού περιοδικού έρχεται, παράλληλα με την τοπική, να καλλιεργήσει και τη θεσσαλική επιστημονική συνείδηση, εναρμονιζόμενη με τη νέα διοικητική οργάνωση της χώρας, χωρίς να ανταγωνίζεται τα υπάρχοντα τοπικά περιοδικά, των οποίων η παρουσία είναι αναγκαία.

Η Φ.Ι.Α.Λ.Ε.Θ. καλλιεργεί μια ευρύτερη και περιφερειακή αντίληψη, με την πεποίθηση ότι μπορούν οι πνευματικοί άνθρωποι να υπερβούν χρόνιες τοπικιστικές διαφορές και να αναστοχαστούν την κοινή πολιτισμική εικόνα της Θεσσαλίας. Ουδείς αμφισβητεί ότι, μέσα σε έναν κόσμο που απειλείται από ποικίλα δεινά, η ένωση των πολιτιστικών δυνάμεων ενός τόπου μπορεί να παίξει καταλυτικό ρόλο στην αντιμετώπιση των προβλημάτων.

Η Θεσσαλία έχει ενιαία ιστορική διαδρομή και πολιτισμό από αρχαιοτάτων χρόνων έως σήμερα. Η μυθολογία και η αρχαιολογία της είναι από τα πλέον σημαντικά κεφάλαια του ελληνικού πολιτισμού. Μέσα σε μια παγκοσμιοποιημένη και ανταγωνιστική κοινωνία η συσπείρωση των πνευματικών δυνάμεων μιας ευρείας περιφέρειας, όπως η Θεσσαλία, είναι αναγκαία και λυσιτελής. Εξάλλου, η περιφερειακή συνείδηση καλλιεργείται αποτελεσματικότερα μέσα από τα Γράμματα και τις Τέχνες, καθώς και από τα έργα που πολιτισμού.

Τα «Θεσσαλικά Μελετήματα» φιλοδοξούν να είναι το επιστημονικό βήμα, στο οποίο θα δημοσιεύονται πρωτότυπες και τεκμηριωμένες μελέτες θεσσαλικού ενδιαφέροντος. Την εγκυρότητά τους εγγυάται η Επιστημονική Συντακτική Επιτροπή, η οποία αποτελείται από επιστήμονες εγνωσμένου κύρους αλλά και γνώστες των θεσσαλικών επιστημονικών αντικειμένων που ο καθένας τους έχει αναλάβει.

Με αυτές τις σκέψεις και αυτές τις προϋποθέσεις τα «Θεσσαλικά Μελετήματα», απευθύνονται σε όλους τους επιστήμονες, Θεσσαλούς και μη, οι οποίοι έχουν στα ερευνητικά τους ενδιαφέροντα τη Θεσσαλία (τομείς Φιλολογία, Ιστορία, Αρχαιολογία, Λαογραφία με τα συναφή αντικείμενα) και τους καλούν να τα τιμήσουν με τη συνεργασία τους».

Ο 1ος τόμος (2011) των «Θεσσαλικών Μελετημάτων», που παρουσιάζεται, με τις ενδιαφέρουσες μελέτες που περιέχει και την ασυνήθιστα καλαίσθητη βιβλιοδεσία του, δείχνει ότι πρόκειται για έκδοση πολύ σημαντική.