«Ούτε μια πέτρα πάνω στην άλλη» δε θα μπορεί να μπει στην εντός των τειχών πόλη, χωρίς την έγκριση της 13ης Εφορίας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, που θα έχει τον πρώτο λόγο σε όποια οικοδομική δραστηριότητα αφορά σε κατεδαφίσεις ή ανεγέρσεις κτιρίων.

Με έγγραφο της η υπηρεσία προς την πολεοδομία του Δήμου Ηρακλείου, ξεκαθαρίζει ότι μετά τον περιορισμό στην εντός των τειχών πόλη, της ζώνης του χαρακτηρισμού του Ηρακλείου ως αρχαιολογικού χώρου, θα πρέπει η όποια οικοδομική δραστηριότητα να έχει την έγκρισή της.

Όπως είναι γνωστό, με απόφαση που φέρει την υπογραφή του κ. Π. Γερουλάνου, ο χαρακτηρισμός του Ηρακλείου ως «οργανωμένου αρχαιολογικού χώρου» αναθεωρήθηκε και περιορίστηκε μόνο στην εντός των τειχών πόλη και ειδικότερα στον οχυρωματικό περίβολο των ενετικών τειχών και στους θύλακες εκείνους που παρουσιάζουν αυξημένο αρχαιολογικό ενδιαφέρον από αρχαιολογικής πλευράς, προκειμένου η εφαρμογή να είναι χρήσιμη, αποτελεσματική και να μη δημιουργούνται μείζονα προβλήματα στη ζωή, τη λειτουργία και την ανάπτυξη της πόλης».

Σύμφωνα με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Μ. Βασιλάκη, με την απόφαση αυτή, αποκαθίστανται οι παρενέργειες μιας υπερβολικής απόφασης που είχε ληφθεί το 1965 και επαναπροσδιορίζεται στις σωστές του διαστάσεις ο χαρακτηρισμός του Ηρακλείου ως αρχαιολογικού χώρου καθώς θα προστατεύεται το κέντρο της πόλης.

Όπως σημειώνει, η δέσμευση που ίσχυε από το 1965, έχει προκαλέσει απίστευτη ταλαιπωρία στους πολίτες εξαιτίας των γραφειοκρατικών διαδικασιών που μεσολαβούν με αποτέλεσμα έργα ιδιωτικά και δημόσια, και μελέτες να σταματούν εν αναμονή των εγκρίσεων από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού.