Οι σκελετοί που ήρθαν στο φως κοντά στο κέντρο της Οξφόρδης μάλλον ανήκαν σε Βίκινγκς λαφυραγωγούς παρά σε εποίκους που σκοτώθηκαν στην ιστορική σφαγή της 13ης Νοεμβρίου του 1002.

Οι ειδικοί πιστεύουν ότι οι 37 άνδρες, τα σκελετικά κατάλοιπα των οποίων βρέθηκαν στην Οξφόρδη τέσσερα χρόνια πριν, ήταν πιθανότατα μισθοφόροι που επέδραμαν στην Οξφόρδη.

Αρχικά νόμιζαν ότι ήταν Δανοί έποικοι που δολοφονήθηκαν από Βρετανούς στη γνωστή σφαγή που έμεινε στην ιστορία της Μεγάλης Βρετανίας με την ονομασία St. Brice’s Day Massacre, στις 13 Νοεμβρίου του 1002.

Τα κατάλοιπα των ανδρών, ετών 16 έως 25, βρέθηκαν στο St John’s College το 2008 από την Thames Valley Archaeological Services. Αρχικά θεωρήθηκαν θύματα του βασιλιά της Αγγλίας Έθελρεντ του Ανέτοιμου, ο οποίος το 1002 διέταξε τη σφαγή όλων των Δανών που ζούσαν στη χώρα.

Τώρα, ύστερα από χημικές αναλύσεις των οστών και των δοντιών, οι ειδικοί του Oxford University’s School of Archaeology έχουν μια εναλλακτική θεωρία.

Ο καθηγητής Mark Pollard, διευθυντής του ερευνητικού εργαστηρίου του School of Archaeology, πιστεύει ότι οι σκελετοί ανήκουν σε Βίκινγκς λαφυραγωγούς που θανατώθηκαν σε αντίποινα, και όχι σε Δανούς εποίκους που κατοικούσαν στην περιοχή.

Η αρχική σύνδεση του σκελετικού υλικού με τη σφαγή των Δανών έγινε λόγω της χρονολόγησής τους (1002). «Υπήρχαν ενδείξεις καύσης στο υλικό, άρα ήταν μία πιθανή εξήγηση. Η έρευνα που κάναμε ωστόσο υποδηλώνει ότι επρόκειτο για Βίκινγκς επιδρομείς. Φαίνεται δε πως οι επιδρομείς αυτοί είχαν έρθει από διάφορα μέρη. Πιστεύω ότι ήταν μια ομάδα “ελεύθερων επαγγελματιών πολέμου” – στην ουσία μια ομάδα “κακών παιδιών”, αλλά το συμπέρασμα δεν είναι οριστικό».

Ο Tom Hassell, πρώην διευθυντής της Oxford Archaeology, πρόσθεσε ένα νέο στοιχείο στην υπόθεση.

«Μετά την ημέρα εκείνη της σφαγής, η Οξφόρδη δέχθηκε επίθεση σε αντίποινα». Ο στρατός των Δανών λεηλάτησε την Οξφόρδη το 1009». Η πόλη παραδόθηκε στον βασιλιά Σβεν Α΄ της Δανίας το 1013. Οι άνδρες αυτοί μπορεί να είχαν πάρει μέρος σε εκείνες τις επιδρομές της Οξφόρδης.

Η αρχική ανάλυση του υλικού έδειξε ότι οι άνδρες ήταν μάλλον θύματα μιας σφαγής παρά πως είχαν πάρει ενεργό μέρος σε μάχη. Η Cari Falys που είχε κάνει τις πρώτες αναλύσεις είπε συγκεκριμένα: «Συνήθως όταν οι άνθρωποι έχουν πάρει μέρος σε μάχες σώμα με σώμα, υπάρχουν σχετικές ενδείξεις στο σκελετικό υλικό. (…) Εδώ, έχουμε ελάχιστες ενδείξεις για κάτι τέτοιο».

Ο καθηγητής Pollard ισχυρίζεται ότι οι νέες αναλύσεις δείχνουν διατροφή πλούσια σε θαλασσινά και αρκετά εύρωστη σωματική διάπλαση, γεγονός που υποδηλώνει πως δεν επρόκειτο για κατοίκους της πόλης, όπως εκείνοι που σκοτώθηκαν στη σφαγή του 1002, αλλά για νεοαφιχθέντες στην Αγγλία.