Φανταστείτε τη δυνατότητα μιας on line περιήγησης πίσω στο χρόνο, σε διάφορους τομείς της καθημερινής ζωής, κατά τη βυζαντινή και μεταβυζαντινή περίοδο, ως… διαδικτυακοί επισκέπτες του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού. Αλλά και ενδιαφέρουσες μελλοντικές εκθέσεις με «πρωταγωνιστές» την… «Κυριλλίτσα», την αρχιτεκτονική της μεσαιωνικής Σερβίας, τις εκκλησίες στην Κωνσταντινούπολη και την Ανατολική Στρατιά στο πέρασμά της από τα Βαλκάνια για… «in situ» θεατές. Για τον προγραμματισμό και το στοίχημα στη συνέχεια μιας επιτυχημένης διαδρομής μίλησε η νέα διευθύντρια του ΜΒΠ, Αγαθονίκη Τσιλιπάκου.

Τρίτη πρωί και το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού ήταν γεμάτο από επισκέπτες – μαθητές. Είναι εξάλλου στους στόχους της κ. Τσιλιπάκου – που μετρά λίγο παραπάνω από ένα μήνα στο νέο της πόστο – ένα μουσείο ζωντανό: «Από ιδρύσεως του ΜΒΠ παρακολουθώ την πορεία του. Είναι ένα μουσείο πρωτοποριακό στο στήσιμο και στη δράση. Και αυτήν την πρωτοπορία σκοπεύουμε να ενισχύσουμε. Θέλουμε να κρατήσουμε το μουσείο ζωντανό και ανοιχτό προς την πόλη. Είναι πολύ σημαντικό το έργο που έχει επιτευχθεί μέσα από τις εκθέσεις και τα εκπαιδευτικά προγράμματα. Υπενθυμίζω ότι μόνο στο ΜΒΠ για το 2010 οι επισκέπτες έφτασαν τους 48.186 και το 2011 τους 49.698. Θέλουμε, όμως, να προσεγγίσουμε και το εφηβικό κοινό, κάτι που μπορεί να γίνει μέσα από την ανανέωση της ιστοσελίδας μας -που εντάσσεται σε σχετικό πρόγραμμα ΕΣΠΑ, το οποίο «τρέχει» και αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος καλοκαιριού. Στο ίδιο πρόγραμμα προβλέπεται η προβολή των δράσεων του ΜΒΠ, η σήμανση, αλλά και η αναβάθμιση των υποδομών των εκθεσιακών χώρων. Παράλληλα, «τρέχει» άλλο ένα πρόγραμμα ενταγμένο στο ΕΣΠΑ, που αφορά τη συντήρηση και αναβάθμιση των οικοδομικών στοιχείων των κτιρίων του μουσείου. Ας σημειωθεί ότι έχουμε υποβάλει και αίτηση ένταξης στο πρόγραμμα ψηφιακής σύγκλισης, το οποίο εκτιμούμε ότι θα εγκριθεί και θα συμβάλει ιδιαίτερα στη διαχείριση και την αξιοποίηση των εκθεμάτων του μουσείου».

«Η Κυριλλίτσα» και η «armée d’ orient»

Σχετικά με τον εκθεσιακό προγραμματισμό, η ίδια ξεκαθάρισε ότι στις δύσκολες εποχές που διανύουμε τίποτε δεν μπορεί να είναι σίγουρο και οριστικό και ενώ μέχρι 31 Μαΐου φιλοξενείται η έκθεση του Ευθύμιου Βαρλάμη «Ο Χριστός στην Ελλάδα σήμερα», στην πτέρυγα περιοδικών εκθέσεων του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού δρομολογούνται και άλλες δράσεις, σε συνεργασία με φορείς της πόλης: «Η μια έχει τίτλο “Η Κυριλλίτσα” και περιλαμβάνει έργα νέων ζωγράφων της Φιλιππούπολης που απεικονίζουν εικαστικά τα 30 γράμματα του κυριλλικού αλφαβήτου. Γίνεται από κοινού με το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και πρόκειται για μια έκθεση που έχει ήδη περιοδεύσει στο εξωτερικό. Προγραμματίζεται μια φωτογραφική έκθεση με τίτλο “Αρχιτεκτονικοί θησαυροί από την καρδιά της μεσαιωνικής Σερβίας” και μια ακόμη με τίτλο “Η armée d’ orient στα Βαλκάνια. Αρχιτεκτονικά τεκμήρια ενός νοσοκομείου στη Θέρμη/ Sedes”, σε συνεργασία με το Γαλλικό Ινστιτούτο και αφορά αντικείμενα από ανασκαφικές έρευνες. Ακόμη, σε συνεργασία με το δήμο Θεσσαλονίκης, προγραμματίζουμε μια φωτογραφική έκθεση με θέμα “Εκκλησίες της Κωνσταντινούπολης”, ενώ ετοιμάζουμε και μια μόνιμη έκθεση για άτομα με περιορισμένες δυνατότητες όρασης».

Σύντομο βιογραφικό

Η δρ. Αγαθονίκη Τσιλιπάκου εργάστηκε από το 1991 έως το 2010 στην 11η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων με έδρα τη Βέροια. Κατά τα έτη 2008-2010 κατέλαβε τη θέση προϊσταμένης του Τμήματος Αρχαιολογικών Χώρων, Μνημείων και Αρχαιογνωστικής Ερευνας της ανωτέρω εφορείας. Κατά το 2011 ήταν διευθύντρια στη 18η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Αρτας – Πρέβεζας. Τα επιστημονικά της ενδιαφέροντα σχετίζονται με θέματα βυζαντινής και μεταβυζαντινής αρχαιολογίας και τέχνης, κυρίως των περιοχών της Κεντρικής, Δυτικής Μακεδονίας και Ηπείρου. Συνέγραψε τρεις μονογραφίες, εκπαιδευτικούς φακέλους για την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση και έκανε πάνω από πενήντα δημοσιεύσεις σε επιστημονικά περιοδικά, ενώ συμμετείχε με ανακοινώσεις σε ελληνικά και διεθνή συνέδρια.