Πώς θα σας φαινόταν αν μπορούσατε να περάσετε μία ολόκληρη νύχτα σε ένα μουσείο;

Μία από τις πλέον σύγχρονες μουσειολογικές πρακτικές που εφαρμόζουν ήδη αρκετά μουσεία του εξωτερικού, τη «Διανυκτέρευση στο μουσείο», θα έχουν τη δυνατότητα να γνωρίσουν παιδιά ηλικίας μέχρι 12 ετών στη Θεσσαλονίκη.

Το πρόγραμμα έχει τίτλο «Μια νύχτα στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού για παιδιά» και υλοποιείται στο πλαίσιο της 8ης Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης.

Στις 6 Μαΐου λοιπόν, στις 8 το βράδυ, 40 παιδιά θα περάσουν το κατώφλι του μουσείου έτοιμα για μια μοναδική νυχτερινή εμπειρία.

Στη διάρκεια της παραμονής τους και μέχρι την ώρα του ύπνου τα παιδιά θα ασχοληθούν με τις παρακάτω δράσεις:

1. Ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα για μικρές ηλικίες σε αίθουσες της έκθεσης από τις μουσειοπαιδαγωγούς του Μουσείου.

2. Ένα παιχνίδι ρόλων, «Το χαμένο χρυσόβουλο», στις τρεις πρώτες αίθουσες του Μουσείου από τη δημιουργική ομάδα παιχνιδιών Gamecraft. Ο ρόλος των συμμετεχόντων θα είναι αυτός του πολίτη της Θεσσαλονίκης το 904 μ.Χ (ή 6412 με βάση τους Βυζαντινούς!). Χρησιμοποιώντας τη λογική ενός πολίτη εκείνης της εποχής θα πρέπει να γίνει ευρηματικός, αποφασιστικός αλλά και ηρωικός πολλές φορές, για να σώσει την κατάσταση σε μία πολιορκούμενη πόλη, παίρνοντας ουσιαστικές πληροφορίες για σημαντικά εκθέματα του Μουσείου.

3. Μια διαδραστική δραματοποίηση του παραμυθιού «Ο τζίτζικας και ο μέρμηγκας» από το Θέατρο Δρομολόγιο.

4. Πρόγραμμα παραδοσιακής βιβλιοδεσίας για παιδιά με τις βιβλιοδέτριες του Τμήματος Παιδικών Βιβλιοθηκών του Δ.Θ., Κόντη Κυριακή και Αλέκα Κούκη.

Τα παιδιά θα πρέπει να έχουν μαζί τους υπνόσακο, μαξιλάρι, φακό, κάμερα, ζεστά και άνετα ρούχα για τον ύπνο, ενώ θα τους προσφερθούν βραδινά σνακ και ελαφρύ πρωινό (σε ατομικά κουτάκια), οδοντόβουρτσα και οδοντόκρεμα.

Το πρόγραμμα διοργανώνει η Αντιδημαρχία Πολιτισμού-Παιδείας-Τουρισμού Θεσ/νίκης. Τη βοήθεια και την υποστήριξη του κατά τη διάρκεια της βραδιάς, θα παρέχει ο Σύλλογος Βρεφονηπιοκόμων του Δήμου Θεσσαλονίκης, ενώ η Ομάδα Διάσωσης του Δήμου Θεσσαλονίκης θα παρευρίσκεται για την παροχή Πρώτων Βοηθειών.

Οι συμμετέχοντες στο πρόγραμμα διανυκτέρευσης στο μουσείο θα πρέπει να δηλώσουν συμμετοχή καλώντας στην Αντιδημαρχία Πολιτισμού, Παιδείας & Τουρισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης στα τηλέφωνα 2310277641, 23102 (ώρες: 08.00-15.00).