Την καταβίβαση του εξωτερικού λίθου της βόρειας γωνίας της δυτικής πλευράς του Παρθενώνα, βάρους περίπου 7 τόνων, παρακολούθησαν χθες το απόγευμα ο γενικός γραμματέας του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού, Ταλέμπ Ριφάι, και ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού, Παύλος Γερουλάνος.

Ο κ. Ριφάι, συνοδευόμενος από την Ισαμπέλ Γκαράνια, περιφερειακή διευθύντρια για την Ευρώπη, ξεναγήθηκε στην Ακρόπολη από τον υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού, Παύλο Γερουλάνο, τον καθηγητή Χαράλαμπο Μπούρα, τη διευθύντρια της ΥΣΜΑ, Βασιλική Ελευθερίου, την επίτιμη προϊσταμένη της ΥΣΜΑ, Μαρία Ιωαννίδου, και ενημερώθηκε για τα αναστηλωτικά έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Ο εξωτερικός λίθος της βόρειας γωνίας που κατέβηκε παρουσιάζει ρωγμές κατά την εγκάρσια διεύθυνση, λόγω των γεωλογικών στρώσεων του μαρμάρου και των καταπονήσεων από σεισμικές δράσεις, και θα απαιτηθεί η ενίσχυσή του με ράβδους τιτανίου.

Από τον Μάιο 2001, όταν ξεκίνησε το πρόγραμμα, έχουν αποσυναρμολογηθεί 50 λίθοι από τη βόρεια γωνία και 16 λίθοι από τη νότια (ποσοστό 65%). Προχωρεί η δομική αποκατάσταση και προετοιμάζονται τα εκμαγεία για την κατασκευή των αντιγράφων των μετοπών.