«Ολκάς: Από το Αιγαίο στη Μαύρη Θάλασσα. Μεσαιωνικά λιμάνια-σταθμοί στους θαλάσσιους δρόμους της Ανατολής» είναι ο τίτλος μίας σημαντικής δράσης που οργανώνεται από το το Ευρωπαϊκό Κέντρο Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων. Η έναρξη των εργασιών θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 28 Μαρτίου στις 18.30, στο αμφιθέατρο του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκης και οι εργασίες θα συνεχιστούν την Πέμπτη 29 και την Παρασκευή 30 Μαρτίου στα γραφεία του ΕΚΒΜΜ.

Στόχος του έργου «Ολκάς» είναι η ανάδειξη των μεσαιωνικών λιμανιών της Μαύρης Θάλασσας, ως σύγχρονου εργαλείου για την ανάπτυξη του πολιτιστικού τουρισμού στην ευρύτερη περιοχή. Το ΕΚΒΜΜ, εκπροσωπώντας την Ελλάδα, έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στο δίκτυο καθώς έχει αναλάβει το συντονισμό του έργου και την υλοποίηση δράσεων όπως την τεκμηρίωση στη βάση δεδομένων οκτώ βυζαντινών λιμανιών από την Κεντρική-Ανατολική Μακεδονία και Θράκη (Θεσσαλονίκη, Ανακτορούπολη, Χρυσούπολη, Καβάλα, Θάσος, Μαρώνεια, Άβδηρα, Αναστασιούπολη), τη δημιουργία ενός ντοκιμαντέρ-οδοιπορικού στα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας και τη διοργάνωση διεθνούς επιστημονικού συνεδρίου.

Το έργο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, μέσω του προγράμματος «Joint Operational Programme «BLACK SEA 2007-2013», και από εθνικούς πόρους. Είναι η πρώτη φορά που η Ευρωπαϊκή Ένωση χρηματοδοτεί έργα πολιτισμού στην περιοχή της Μαύρης θάλασσας.

Στους εταίρους του ΕΚΒΜΜ περιλαμβάνονται επτά φορείς από έξι χώρες, όπως το Κέντρο Πολιτισμού Θεσσαλονίκης, το Πανεπιστήμιο Κωνσταντινούπολης και το Cultural Awareness Foundation (Τουρκία), το Μουσείο Ιστορίας της Βάρνας (Βουλγαρία), το Μουσείο Εθνικής Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Κωστάντζας (Ρουμανία), το Παράρτημα Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού στην Οδησσό (Ουκρανία) και το Κέντρο «G. Chubinashvili» (Γεωργία).