Στην τοποθέτηση κιγκλιδώματος στην ενετική Λότζια όπου στεγάζεται το δημαρχείο της πόλης προχωρεί ο δήμος Ηρακλείου. «Σήμερα καλούμαστε για λόγους προστασίας του μνημείου και σε συνέχεια των εξαιρετικών παρεμβάσεων καθαρισμού του μνημείου από τα γκράφιτι από την αρμόδια αντιδημαρχία Καθαριότητας, να θεωρούμε απαραίτητη την τοποθέτηση κιγκλιδώματος που θα αρμόζει στο χώρο και στη σύγχρονη χρήση του», τονίζεται σε ανακοίνωση του δήμου.

Παράλληλα επισημαίνεται ότι «κατατέθηκε στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηρακλείου σχέδιο-πρόταση από την αντιδημαρχία Χωροταξικού Σχεδιασμού, Πολεοδομίας και Παλιάς Πόλης σε συνεργασία με το Πρώτο Δημοτικό Διαμέρισμα, για την τοποθέτηση κιγκλιδώματος στο χώρο του αίθριου της Λότζια».

Η Λότζια αποτελούσε κατά την εποχή της κατασκευής της χώρο συνάθροισης των ευγενών της πόλης και σήμερα, αποκατεστημένη πλέον, στεγάζει την επιβλητική αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου και υπηρεσίες του δήμου Ηρακλείου. Η επιτυχής αρχιτεκτονική αποκατάσταση του κτιρίου το 1988 τιμήθηκε με το πρώτο βραβείο Europa Nostra, για το πιο καλά αποκατεστημένο και συντηρημένο ευρωπαϊκό μνημείο της χρονιάς.