Το ναυάγιο του Κιζιλμπουρούν ήρθε στο φως το 1993 νοτιοδυτικά της Σμύρνης από τον Δρα Cemal Pulak. Το πιο ενδιαφέρον εύρημα ήταν τα μέλη ενός μνημειώδους μαρμάρινου στύλου: συγκεκριμένα, οκτώ σπόνδυλοι και ένα δωρικό κιονόκρανο. Οι επιστήμονες, χρονολογώντας τα ευρήματα, τοποθέτησαν το ναυάγιο στον 2ο-1ο αι. π.Χ.

Οι αρχαιολόγοι επέστρεψαν στο σημείο του ναυαγίου. Ακολούθησαν και άλλες υποβρύχιες ανασκαφές, πλούσια ευρήματα και, εντέλει, εργασίες συντήρησης. Οι μελετητές κατέληξαν ότι το φορτίο του ναυαγίου (πάνω από 60 τόνους) συνδέεται με τον Ναό του Απόλλωνα στην αρχαία Κλάρο. Συγκεκριμένα ότι το πλοίο βυθίστηκε κατά τη διάρκεια μιας θαλασσοταραχής και ενώ μετέφερε φορτίο για το Ναό του Απόλλωνα, στην αρχαία πόλη.

Οι εργασίες συντήρησης έχουν μόνο κατά το ήμισυ ολοκληρωθεί. Μια ομάδα 16 αρχαιολόγων από τις ΗΠΑ, την Ευρώπη και την Τουρκία ερευνούν την πλούσια συγκομιδή των ανασκαφικών περιόδων στο Κιλιζμπουρούν. Μεγάλοι μαρμάρινοι κύλινδροι βαρούλκων, κιονόκρανα, άγκυρες, επιτύμβιες πλάκες, ένα άγαλμα του Ερμή καθώς και αμφορείς έχουν ήδη μεταφερθεί στο Μουσείο Ενάλιας Αρχαιολογίας στη νοτιοδυτική περιοχή του Μπόντρουμ. Αναμένεται να δοθεί το πράσινο φως για να εκτεθούν τα ευρήματα.