Φωτογραφίες με οικογενειακές και ανασκαφικές στιγμές, προσωπικά αντικείμενα, ημερολόγια ανασκαφών, μικρά αρχαιολογικά αντικείμενα: μέσα από την έκθεση «Σωτήρης Δάκαρης: Ο αρχαιολόγος της Ηπείρου», που γίνεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων, η ΙΒ′ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων προσπαθεί να γνωρίσει στην πόλη έναν άνθρωπο που έβαλε στον χάρτη του κόσμου την αρχαία Ήπειρο.

Στα εγκαίνια της έκθεσης που έγιναν το Σάββατο στο μουσείο, οι παριστάμενοι δεν χρειαζόταν να μάθουν για τον Σωτήρη Δάκαρη. Τον ήξεραν ήδη. Άλλοι ήταν συνάδελφοι και συνεργάτες τους, άλλοι φίλοι του, άλλοι γείτονές του. Όλοι τους είχαν να πουν στα «πηγαδάκια» της έκθεσης και μια ιστορία. Και οι επίσημοι ομιλητές είχαν να πουν πολλά πράγματα για τον αρχαιολόγο και τον καθηγητή που άφησε το στίγμα του στην Ήπειρο.

Η κεντρική ομιλία της εκδήλωσης έγινε από τον προϊστάμενο της ΙΒ′ Εφορείας Κώστα Σουέρεφ. Ο κ. Σουέρεφ μίλησε για τις ανασκαφές που έκανε ο αρχαιολόγος και καθηγητής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων σε πολλά μέρη της Ηπείρου, όπως στην Καστρίτσα, στον Μεσοπόταμο και στο Κάστρο των Ρωγών αλλά και για την καθοριστική του συμβολή στην ανάδειξη των πλέον εμβληματικών αρχαίων τόπων, της Δωδώνης, του Νεκρομαντείου, του Ορράου, της Κασσώπης και της Νικόπολης. «Χάρη σε αυτόν, αρχαιολόγοι και ιστορικοί έχουν μια στέρεα βάση στο να εξετάζουν και να επανεξετάζουν, σε συνδυασμό με τα νέα στοιχεία που έρχονται στο φως, στο να θεωρούν και να αναθεωρούν με δεδομένο προσανατολισμό τα πολιτιστικά αγαθά του τόπου, ενός τμήματος της παγκόσμιας κληρονομιάς. Γι’ αυτό, ο Δάκαρης υπήρξε και ένας από τους σημαντικότερους αρχαιολόγους της οικουμένης. Χάρη και σε αυτόν μπορούμε να διακρίνουμε καλύτερα τους ανθρώπους πίσω από τις στάχτες και τα χώματα των αιώνων», είπε ο κ. Σουέρεφ. Μίλησε δε και για τον δάσκαλο Δάκαρη. «Μετέδωσε με το παράδειγμα του στους μαθητές, στους φίλους, στους συνομιλητές του την αρετή του περιπάτου με νόημα, της εκδρομής με οικολογικά κριτήρια», είπε.

Λίγο νωρίτερα, η καθηγήτρια Ντίνα Γραβάνη-Κατσίκη, συνεργάτης του Δάκαρη μαζί με τη Χρ. Τζουβάρα-Σούλη και την Α. Βλαχοπούλου-Οικονόμου, μίλησε για τις εποχές εκείνες που ο Δάκαρης περπατούσε σε όλη την Ήπειρο. «Την είδε με τα μάτια της ψυχής του», είπε χαρακτηριστικά. «Ήταν μοναδικός υπάλληλος της αρχαιολογικής υπηρεσίας με μοναδικό βοηθό του τότε τη γυναίκα του, την Αλίκη. Ήταν και αρχαιολόγος και λογιστής και φύλακας». Μίλησε δε για την εποχή της χούντας, τότε που ο Δάκαρης διώχτηκε από το Πανεπιστήμιο. «Μακριά από το Πανεπιστήμιο πια, στην οδό Καλούδη, όπου έμενε, δημιουργήθηκε ένα δεύτερο ερευνητικό κέντρο», τόνισε.