Τα εγκαίνια μιας φωτογραφικής έκθεσης που μας ταξιδεύει στην κοσμοπολίτικη  Σμύρνη πριν την καταστροφή πραγματοποιούνται σήμερα 24/01 στην αίθουσα Ευρυδίκης Κωστοπούλου του Κεντρικού Κτηρίου του Μουσείου Μπενάκη.

Την αρχή στο ταξίδι στο χρόνο έκανε η προβολή της ταινίας ντοκιμαντέρ “Σμύρνη: Η καταστροφή μιας κοσμοπολίτικης πόλης, 1900-1922”, μόλις χτες, στο Αμφιθέατρο του Κτηρίου της οδού Πειραιώς του Μουσείου Μπενάκη. Μετά από τέσσερα χρόνια συνεργασίας και έρευνας σε Ευρώπη και Αμερική, η σκηνοθέτις και επιμελήτρια Μαρία Ηλιού και ο ιστορικός Αλέξανδρος Κιτροέφ,  γνωστοί από την πολυβραβευμένη ταινία “Το Ταξίδι. Το Ελληνικό Όνειρο στην Αμερική” , φέρνουν πίσω στο κοινό, εικόνες ξεχασμένες σε «κλειστά» αρχεία αλλά και μια νέα οπτική που συμπεριλαμβάνει όλες τις κοινότητες στη ζωή της Σμύρνης καθώς και τα δραματικά γεγονότα του 1922.

Το ιστορικό ντοκιμαντέρ και η έκθεση είναι μεγάλης σημασίας όχι μόνο γιατί το ελληνικό κοινό θα δει άγνωστες εικόνες από τη Σμύρνη αλλά και γιατί συγχρόνως οι δύο συνεργάτες, φέρνουν μια νέα ματιά στον τρόπο με τον οποίο διηγούνται την ιστορία. Μια ματιά που κρατά αποστάσεις τόσο από μια υπέρμετρα εθνικιστική αφήγηση όσο και από νεώτερες απόπειρες που αποσιωπούν τα τραγικά γεγονότα της καταστροφής, παραμορφώνοντας την αλήθεια. Ενενήντα χρόνια μετά την καταστροφή, οι δυο συνεργάτες θέλουν να τιμήσουν τον κόσμο που χάθηκε το 1922 αλλά και συγχρόνως την επιστήμη της ιστορίας.

Έτσι, για πρώτη φορά δημοσιεύονται άγνωστες εικόνες της Σμύρνης από ιδιωτικές συλλογές όπως αυτή του Pierre De Gigord και από τα αρχεία της Library of Congress, του Πανεπιστημίου του Princeton και του Harvard, του Near East Relief, του Imperial War Museum, της Pathe, της Albert Kahn Fondation και άλλων ιδρυμάτων της Ελλάδας και του εξωτερικού.

Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι και τις 11 Μαρτίου 2012 ενώ κατά τη διάρκειά της το κοινό θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει μια σειρά προβολών και του ντοκιμαντέρ στο αμφιθέατρο της οδού Κουμπάρη.