Το Υπουργείο Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, μετά από ειδικές μορφωτικές συμφωνίες με μια μεγάλη ομάδα ξένων χωρών προκηρύσσει μια σειρά υποτροφιών για τη διενέργεια γλωσσικών σεμιναρίων, προπτυχιακών  και μεταπτυχιακών σπουδών καθώς και έρευνας. Οι υποτροφίες αφορούν το ακαδημαϊκό έτος 2012 – 2013. Οι χώρες οι οποίες χορηγούν υποτροφίες είναι οι εξής:

Αλβανία, Βέλγιο, Βουλγαρία, Εσθονίας, Ισραήλ, Κροατία, Κύπρος, Λετονία, Λουξεμβούργο, Μεξικό, Ουγγαρία, Ουκρανία, Περού, Πολωνία, Ρουμανία, Σερβία, Σλοβακία, Σλοβενία, Συρία, Τουρκία, Τσεχία.

Οι υποτροφίες διαφέρουν ανάλογα με το πρόγραμμα στο οποίο αναφέρονται. Καλύπτουν έξοδα που αφορούν τη σπουδή και διαβίωση στην ίδια τη χώρα.

Οι υπότροφοι θα πρέπει να είναι Έλληνες υπήκοοι, γεννημένοι μετά το 1971 (σε περίπτωση αίτησης για γλωσσικά σεμινάρια, μεταπτυχιακές σπουδές και έρευνα) ή μετά το 1986 (στην περίπτωση αίτησης για προπτυχιακές σπουδές). Τα κριτήρια επιλογής αλλάζουν ανάλογα με την υποτροφία αν και κοινός τόπος σε όλες είναι ο βαθμός κατανόησης της γλώσσας της χώρας που χορηγεί την κάθε υποτροφία και ο βαθμός απολυτηρίου ή πτυχίου.