Η αρμόδια επιτροπή για τον Επαναπατρισμό της Πολιτισμικής Κληρονομιάς του Περού ετοιμάζει σχέδιο εργασίας το οποίο θα παραδώσει στον υπουργό Εξωτερικών Rafael Roncagliolo και τον υπουργό Πολιτισμού Luis Peirano, με στόχο την επιστροφή στη χώρα όλων των αντικειμένων που έχουν αφαιρεθεί από το Μάτσου Πίτσου.

Σύμφωνα με το σχέδιο αυτό, το Περού θα προχωρήσει σε νέο κύκλο διαπραγματεύσεων με το Πανεπιστήμιο του Γέιλ, καθώς ο προηγούμενος κύκλος είχε ως αποτέλεσμα τον επαναπατρισμό του 20% μόνο των αντικειμένων.

«Η προηγούμενη κυβέρνηση μάς έκανε να πιστέψουμε ότι θα μας επιστραφούν όλα. Παρ’ όλα αυτά, θα επαναπατριστούν μόνον 20% των αντικειμένων ως το τέλος του 2012. Πρέπει να μας επιστραφεί το υπόλοιπο 80%. Πρόκειται για έναν πολύ σημαντικό αριθμό έργων τέχνης», είπε ο επικεφαλής της επιτροπής επαναπατρισμού. Τα περισσότερα από τα αντικείμενα ανήκουν στην ιδιωτική συλλογή του Αμερικανού εξερευνητή Hiram Bingham.

Το σχέδιο εργασίας που θα παραδοθεί στους υπουργούς Εξωτερικών και Πολιτισμού θα περιλαμβάνει μία σειρά μέτρων, μεταξύ των οποίων θα ζητηθεί από τις αμερικανικές αρχές να επιστρέψουν όσα αντικείμενα ανήκουν στο Περού.