Τα κατάλοιπα ενός αρχαίου συγκροτήματος λουτρών που χρονολογείται στη Βυζαντινή περίοδο ήρθαν στο φως κατά τη διάρκεια εργασιών στο σύγχρονο δίκτυο ύδρευσης κοντά στο Moshav Tarum στους λόφους της Ιουδαίας. Τους τελευταίους μήνες η Υπηρεσία Αρχαιοτήτων του Ισραήλ διενήργησε αρχαιολογική ανασκαφή, στην οποία αποκαλύφθηκαν εντυπωσιακά ευρήματα, με αφορμή την κατασκευή ενός πέμπτου δικτύου ύδρευσης που εγκαταστάθηκε στην Ιερουσαλήμ.

Σύμφωνα με την Δρα Rina Avner, την επικεφαλής της ανασκαφής, «Το λουτρό έχει διαστάσεις 20 x 20 μ. και χρονολογείται στον 4ο-5ο αι. μ.Χ. Τα κατάλοιπα που σώζονται περιλαμβάνουν χώρους για ζεστά (caldarium), χλιαρά (tepidarium) και κρύα μπάνια (frigidarium), καθώς και μια αυλή στα βορειοδυτικά των λουτρικών εγκαταστάσεων. Δύο σκαλοπάτια οδηγούν σε μια δεξαμενή κρύου νερού σε μία από τις γωνίες της αυλής.

«Είναι πιθανόν τα λουτρά να χρησιμοποιούνταν από τους ενοίκους κάποιου πανδοχείου που θα βρισκόταν επί της αρχαίας οδού που διέσχιζε το Nahal Harel και έφτανε ως την Κοιλάδα Ayalon, αλλά μπορεί και να ανήκαν σε μια εξοχική έπαυλη κάποιας εύπορης οικογένειας». Η Δρ Avner εξήγησε ότι η επίσκεψη των λουτρών κατά τη Βυζαντινή περίοδο ήταν μια συνήθεια που είχε τις ρίζες της στη ρωμαϊκή παράδοση και πως παρόμοια λουτρά έχουν βρεθεί στο παρελθόν στο Λατρούν και την Καισάρεια.