Υπολείμματα υφασμάτων που ήρθαν στο φως στο Κουμράν στις σπηλιές όπου ήταν κρυμμένα για 2000 χρόνια τα Χειρόγραφα της Νεκράς Θάλασσας ίσως ρίξουν φως στη μυστηριώδη ακόμη ταυτότητα εκείνων που τα έκρυψαν εκεί…

Πρόκειται για 200 τμήματα λινών υφασμάτων, τα οποία ήταν λευκά στο χρώμα. Μάλιστα, ορισμένα από τα ευρήματα ήταν βαμμένα λευκά, γεγονός που συστήνει ότι το χρώμα είχε κάποια συμβολική σημασία – τουλάχιστον από πλευράς ομοιομορφίας. Μάλιστα, καθώς στο αρχαίο Ισραήλ χρησιμοποιούνταν συνήθως μάλλινα υφάσματα, τα οποία συνήθως βάφονταν, τα ευρήματα συντελούν στο να συνδέσουμε τους ανθρώπους οι οποίοι δραστηριοποιούνταν στην περιοχή των σπηλαίων του Κουμράν με μια ειδική, ξεχωριστή κοινωνική ομάδα.

Ποια ομάδα όμως ήταν αυτή; Η μέχρι τώρα μελέτη συνδέει την αποθήκευση, όπως και τη γραφή των χειρογράφων, με την αρχαία ιουδαϊκή σέκτα των Εσσαίων, οι οποίοι μάλιστα διατηρούσαν και εκτενές κοινόβιο στην περιοχή. Μια άλλη άποψη όμως θέλει φυγάδες από τον ρωμαϊκό στρατό , οι οποίοι δραπέτευσαν κατά την πτώση της Ιερουσαλήμ το 70 μ.Χ., να κρύβουν τα χειρόγραφα στις σπηλιές. Σε ποιους ανήκαν όμως τα λευκά ενδύματα, μόνο η περαιτέρω έρευνα μπορεί να αποκαλύψει.