Σε καταγγελία προς τη  ΔΕΗ Α.Ε. προχώρησε ο Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων με αφορμή προσλήψεις αρχαιολόγων, κατά παράβαση της Εργατικής Νομοθεσίας.

Το θέμα αφορά σε σωστικές ανασκαφές στους οικισμούς Ανάργυροι ΙΧ και Χ στα πλαίσια των έργων της ΔΕΗ στο δυτικό μέτωπο (Τομέας Ε1) του Ορυχείου Πεδίου Αμυνταίου, στο Νομό Φλώρινας. Σύμφωνα με το κείμενο της καταγγελίας, οι έκτακτοι αρχαιολόγοι κλήθηκαν να εργαστούν με αποδοχές κατώτερες της Συλλογικής Σύμβασης των Αρχαιολόγων, και  – αντίθετα από όσα ορίζει η Συλλογική Σύμβαση  – με έκδοση Δελτίου Παροχής Υπηρεσιών.  Με τα δεδομένα αυτά καταρτίσθηκαν έτσι Συμβάσεις Έργου,ενώ υποκρύπτεται εξαρτημένη σχέση εργασίας. Οι ενέργειες αυτές πραγματοποιήθηκαν υπό την ανοχή υπηρεσιακών παραγόντων της τοπικής Εφορείας Αρχαιοτήτων (ΚΘ΄ ΕΠΚΑ).

Η σύναψη συμβάσεων έργου από τη ΔΕΗ όπου περιγράφεται η αρχαιολογική εργασία ως έργο, δημιουργεί ερωτήματα για τη διαχείριση της πολιτισμικής κληρονομιάς. «Αντικείμενο της εργασίας του αρχαιολόγου αποτελεί η προστασία και η ανάδειξη της πολιτισμικής κληρονομιάς, η οποία δεν επιτρέπεται να αντιμετωπίζεται ως προϊόν εργολαβίας. Η αρχαιολογική εργασία έχει επιστημονικό χαρακτήρα και δεν μπορεί να παραδίδεται ως έργο και κατ΄ αποκοπή. Επίσης, οι αρχαιολόγοι δεν είναι εργολάβοι, αλλά εργάζονται ως μισθωτοί υπάλληλοι με σύμβαση εξαρτημένης σχέσης εργασίας, με το ωράριο και τους κανονισμούς της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, πραγματοποιώντας την ίδια εργασία με το μόνιμο προσωπικό της. Προσλαμβάνονται καθ’ υπόδειξη της τοπικής Εφορείας Αρχαιοτήτων, από την οποία και εποπτεύονται και στην οποία αναφέρονται, όπως ορίζει η αρχαιολογική νομοθεσία, η οποία και καταστρατηγείται με τη σύναψη συμβάσεων έργου» αναφέρει το καταγγελτικό κείμενο.

Παράλληλα, πολλά ερωτηματικά προκαλεί στον ΣΕΚΑ η μέχρι σήμερα στάση των υπηρεσιακών παραγόντων της τοπικής Εφορείας Αρχαιοτήτων, καθώς «υπέκυψε στον εκβιασμό της ΔΕΗ» και δεν κίνησε έγκαιρα τη διαδικασία σύνταξης Μνημονίου Συναντίληψης και Συνεργασίας, «πριν αρχίσει η ΔΕΗ να επικαλείται πίεση χρόνου και κίνδυνο απώλειας των κονδυλίων». Επίσης, αντίθετα με το ό,τι ισχύει για τις προσλήψεις εκτάκτων αρχαιολόγων, οι θέσεις εργασίας για τους αρχαιολόγους κοινοποιήθηκαν σε κείμενο ανυπόγραφης αγγελίας το οποίο υποσχόταν δουλειά σε «αρχαιολογικούς παραδείσους» όπου «δεν ισχύει το κώλυμα του 24μηνου»και «οι εργασίες πραγματοποιούνται σε θερμαινόμενα στέγαστρα»!

Με βάση τα παραπάνω, ο ΣΕΚΑ ζητά από τη ΔΕΗ να σταματήσει άμεσα την πρόσληψη αρχαιολόγων με σύμβαση έργου. Οι έκτακτοι αρχαιολόγοι ζητούν επίσης από το ΥΠΠΟΤ και την τοπική ΚΘ΄ ΕΠΚΑ να μεριμνήσουν ώστε να ακολουθηθεί η νόμιμη και δεοντολογική διαδικασία. Ως συνδικαλιστές απευθύνονται τέλος στη ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ, από την οποία ζητούν συμπαράσταση «στους συναδέλφους,μη υπαλλήλους της ΔΕΗ, που αδικούνται από παράτυπες εργασιακές πολιτικές που προσπαθεί να επιβάλλει η επιχείρηση».