Ένταση μεταξύ μελών του ΠΑΜΕ με ομάδα αρχαιολόγων σημειώθηκε σε εργοτάξιο αρχαιολογικών ανασκαφών στο ορυχείο Αμυνταίου, όταν οι πρώτοι –μετά από παράνομη απόλυση όπως καταγγέλλουν– ζήτησαν να ενημερώσουν τους εργαζομένους για τα εργασιακά δικαιώματά τους, αλλά εν τέλει δεν τους επιτράπηκε.

Σύμφωνα με ανακοίνωση-καταγγελία που εξέδωσε το ΠΑΜΕ, οι εκπρόσωποί του αποφάσισαν να επέμβουν μετά την απόλυση εργαζόμενης στις 23 Αυγούστου από την εταιρία ΓΑΙΑ Α.Ε., η οποία έχει αναλάβει τις αρχαιολογικές ανασκαφές (έργο το οποίο είναι εργολαβία της ΔΕΗ) στο χώρο του Ορυχείου Αμυνταίου (περιοχή Αναργύρων). «Όπως καταγγέλλουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι, υπέγραψαν, με απειλή μη πρόσληψης,  σχεδόν εν λευκώ τις ατομικές συμβάσεις εργασίας, χωρίς ουσιαστικά να λάβουν γνώση των όρων τους, ενώ η εργοδοσία αρνείται να τις δώσει στους εργαζόμενους. Ο λόγος της απόλυσης της εργαζόμενης είναι ότι διεκδίκησε να λάβει γνώση το ύψος της αμοιβής της με βάση τη σύμβαση και αφού την έλαβε, γνωστοποίησε στους συναδέλφους της το ύψος της αμοιβής γεγονός που τους θορύβησε και ζήτησαν εξηγήσεις από την εργοδοσία.», αναφέρει η ανακοίνωση. Στο κείμενο αναφέρεται επίσης ότι την απόλυση της εργαζόμενης ακολούθησε η απόλυση τεσσάρων ακόμη εργαζομένων, ενός αρχαιολόγου και τριών εργατών.

Στην περιοχή έχουν σημειωθεί εντάσεις μεταξύ εκπροσώπων της εταιρείας και συνδικαλιστών και στο παρελθόν, με αφορμή τις πρακτικές της ΓΑΙΑ Α.Ε. σχετικά με τις προσλήψεις αρχαιολόγων. Το ΠΑΜΕ πάντως δηλώνει ότι θα διεκδικήσει την επαναπρόσληψη των απολυμένων.