Τι ήταν τελικά το «Άστρο των Χριστουγέννων»; Ήταν άραγε μετέωρο ή κομήτης; Νόβα ή σουπερνόβα; Μετεωρίτης ή βολίδα; Ισχύει άραγε η διατύπωση του Κέπλερ, πως επρόκειτο για συζυγία πλανητών; Γιατί καμιά επιστημονική θεωρία δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί ή να απορριφθεί έως σήμερα;

Μερικά από αυτά τα δημοφιλή «χριστουγεννιάτικα» ερωτήματα θα προσπαθήσει να διερευνήσει η παράσταση «Το Άστρο των Χριστουγέννων», που περιμένει στο νέο Ψηφιακό Πλανητάριο του Ιδρύματος Ευγενίδου μικρούς και μεγάλους για την περίοδο των Χριστουγέννων 2011 και της Πρωτοχρονιάς 2012.

Θεματικά πρόκειται για το γνώριμο και αγαπημένο χριστουγεννιάτικο θέμα, το οποίο όμως στον θόλο του Ευγενιδείου Πλανηταρίου αποκτά επιστημονική και εκπαιδευτική διάσταση, στοχεύοντας να δώσει στην αναζήτηση κάθε παιδικής ψυχής μια εικόνα του ξεχωριστού εκείνου κοσμικού φαινομένου που οδήγησε τους τρεις Μάγους στον νεογέννητο Χριστό.

Κάνοντας ένα ταξίδι πίσω στους αιώνες που πέρασαν, ξεκινώντας από τη γέννηση του Θείου Βρέφους στη φτωχική φάτνη της Βηθλεέμ, η παράσταση ξεδιπλώνει ιστορικά, όσο και επιστημονικά δεδομένα μέσα από ένα ιδιαίτερο μουσικό και οπτικό θέαμα. Συγχρόνως γεμίζει τον χώρο με έναν «αέρα» παιδικής αθωότητας που σίγουρα θα συγκινήσει κάθε παιδί και παράλληλα θα ξυπνήσει όμορφες παιδικές αναμνήσεις στους μεγάλους.

Σενάριο-Σκηνοθεσία: Παναγιώτης Σιμόπουλος, Μουσική-Sound Design: Μπάμπης Μπλαζουδάκης, Animation: Γιάννης Βαμβακάς, Αφηγητές: Χρήστος Σιμαρδάνης και Κώστας Σεραφειμίδης, Κείμενο – Οδηγός Παράστασης: Διονύσης Σιμόπουλος.