Μια ημερίδα, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και τίτλο: «Ο Άγιος Θωμάς και η ευρύτερη περιοχή του από την αρχαιότητα ως την Βενετοκρατία» διοργανώνουν το Σάββατο 26 Νοεμβρίου 2011 ο Δήμος Γόρτυνας, η Ενορία Αγίου Θωμά κι ο τοπικός Πολιτιστικός Σύλλογος.

Η ημερίδα θα ξεκινήσει στις 09:30 π.μ. και θα φιλοξενηθεί στην αίθουσα εκδηλώσεων του Πολιτιστικού Συλλόγου Αγίου Θωμά «Ο Λόγιος». Κατά τη διάρκεια της συνάντησης θα τεθεί επί τάπητος η ιδιαίτερη γεωμορφολογία της περιοχής, ενώ με αγωνία αναμένονται οι εισηγήσεις των αρχαιολόγων, που αφορούν σε ευρήματα και μνημεία, αλλά και οι αναφορές στις αντίστοιχες των ιστορικών που φωτίζουν τη μικροϊστορία της περιοχής.

Στόχος των διοργανωτών είναι η αρχική αυτή συμβολή να αποτελέσει το πρώτο βήμα για τη διοργάνωση στο εγγύς μέλλον ενός μεγάλου αρχαιολογικού Συνεδρίου, με το οποίο θα παρουσιαστεί ολοκληρωμένη η αρχαιολογική και ιστορική φυσιογνωμία της ευρύτερης περιοχής του Αγίου Θωμά.

Ως ιδιαίτερα σημαντικό γεγονός για την ευρύτερη περιοχή, χαρακτήρισε την διοργάνωση της ημερίδας ο Δήμαρχος Γόρτυνας, Νίκος Σχοιναράκης, τονίζοντας εκ νέου πως προτεραιότητα της δημοτικής αρχής αποτελεί η προώθηση του αρχαιολογικού πλούτου του Δήμου.

«Η διοργάνωση της ημερίδας είναι ένα πρώτο βήμα για την προβολή και αξιοποίηση της αρχαιολογικής και πολιτιστικής κληρονομιάς του Αγίου Θωμά και των γύρω οικισμών. Κατά τη διάρκεια της διημερίδας θα εξεταστούν οι αναπτυξιακές δυνατότητες της ευρύτερης περιοχής, στην οποία συναντάμε σημαντικά αρχαιολογικά μνημεία. Ο Δήμος Γόρτυνας διαθέτει στο σύνολό του πλούσια πολιτιστικά «κοιτάσματα» και διαθέτει την ανάλογη δυναμική ώστε να τοποθετηθεί στο επίκεντρο του αρχαιολογικού και, κατ΄επέκτασιν, του τουριστικού ενδιαφέροντος» ήταν τα λόγια του Δημάρχου Γόρτυνας.