Την αντίθεσή του στις πρακτικές που εφαρμόζονται και πρόκειται να εφαρμοστούν – σύμφωνα με σχετική εγκύκλιο – με σκοπό συρρίκνωση των δαπανών στον δημόσιο τομέα εξέφρασε ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων.

Με έγγραφο που δημοσιεύτηκε στον επίσημο ιστότοπό του πριν από δύο ημέρες, το επίσημο συνδικαλιστικό όργανο των μόνιμων αρχαιολόγων-υπαλλήλων του ΥΠΠΟΤ ανακοινώνει τις θέσεις του σχετικά με τη συγχώνευση Υπηρεσιών, την κατάργηση οργανικών θέσεων και την εφεδρεία. Στο έγγραφο, που υπογράφεται από την πρόεδρο του ΣΕΑ κ. Δέσποινα Κουτσούμπα, επισυνάπτεται και η εγκύκλιος όπου περιγράφονται τα επώδυνα για την Αρχαιολογική Υπηρεσία μέτρα.

Με αφετηρία την αντίδραση στις παραπάνω πρακτικές, ο ΣΕΑ καλεί τα μέλη του σε ανοιχτή σύσκεψη-συνέλευση στα γραφεία στην Αθήνα την Τετάρτη 23/11 (ώρα 5 μ.μ.) με σκοπό τη συζήτηση τρόπων δράσης. Ήδη, με βάση την ανακοίνωση, χτες το πρωί πραγματοποιήθηκε παράσταση στην πολιτική ηγεσία.

Οι αρχαιολόγοι εξηγούν: «Με άδικο και πρόχειρο τρόπο ζητείται η άμεση οριζόντια μείωση του δημοσίου κατά 30%, η συγχώνευση υπηρεσιακών μονάδων σε χρόνο-εξπρές (η πρόταση ζητείται να αποσταλεί στις 18 Νοέμβρη!), η αλλαγή των Οργανισμών των Υπουργείων χωρίς καμία μελέτη, ενώ έπεται η «αναδιοργάνωση» των οργανικών θέσεων, που θα οδηγήσουν σε αναγκαστικές μετακινήσεις προσωπικού, αν όχι και σε νέο κύκλο εφεδρειών-απολύσεων. Είναι ιδιαίτερα προκλητική η αναφορά στην «πρόσληψη εξωτερικών συμβούλων», σε μια περίοδο που οι μισθοί των εργαζομένων έχουν καταρρεύσει στα όρια της φτώχειας ή η επίκληση στην «επιστημονική βοήθεια του ΟΟΣΑ», όταν δεν έχει δοθεί στη δημοσιότητα η σχετική έκθεση του ΟΟΣΑ, για να κριθεί στο σύνολο και στις επιμέρους λεπτομέρειές της.».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι αρχαιολόγοι αντιτίθενται στο σχέδιο συγχωνεύσεων που θα οδηγήσει στη συρρίκνωση της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας υποστηρίζοντας ότι οι Εφορείες Αρχαιοτήτων και τα Μουσεία δεν αποτελούν μονάδες με περιορισμένο ή παρωχημένο αντικείμενο (όπως π.χ.τα Τμήματα Δακτυλογράφησης των υπουργείων). «Είναι ζωντανές μονάδες με έργο, που αξιολογείται καθημερινά από τους πολίτες και τους επισκέπτες των μουσείων και των αρχαιολογικών χώρων, με ιδιαίτερα σημαντική συμβολή στην τοπική ανάπτυξη και με εκατοντάδες συγχρηματοδοτούμενα έργα του ΕΣΠΑ σε εξέλιξη». Έτσι, «η εφεδρεία, οι απολύσεις και η συρρίκνωση της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας δε θα φέρει κανένα ουσιαστικό «δημοσιονομικό» αποτέλεσμα, ενώ αντίθετα θα επεκτείνει την ασυδοσία μικρών και μεγάλων συμφερόντων έναντι της συνταγματικά κατοχυρωμένης προστασίας των μνημείων.».