Το 1667 ο μεγάλος Οθωμανός περιηγητής Εβλιγιά Τσελεμπή επισκέφτηκε μια μικρή επαρχιακή πόλη της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, την Αθήνα. Στο μεγάλο βιβλίο των ταξιδιών του το Seyahatnâme περιέγραψε όλα τα μνημεία της πόλης, από τα ελληνικά και ρωμαϊκά ερείπια μέχρι τα τζαμιά και τα «ευχάριστα» λουτρά της!

Τα βήματα του ακολούθησαν οι Atenistas και από την πλατεία Mοναστηρακίου στη σκιά του τζαμιού ξεκίνησε ένα ταξίδι στο χώρο και στο χρόνο. Οδηγοί τους σε αυτό τον περίπατο δύο μέλη του Ομίλου Νέων Κωνσταντινουπολιτών: η Ιφιγένεια, που δεν έχει καταγωγή από την Πόλη αλλά δηλώνει αθεράπευτα ερωτευμένη μαζί της και ο κωνσταντινουπολίτης Νίκος!

Όλοι μαζί επισκέφθηκαν το Τζαμί του Τζισδαράκη και το Τζαμί του Πορθητή, τον Μενδρεσσέ, το Λουτρό των Αέρηδων, το πολύ όμορφα ανακαινισμένο Αρχοντικό των Μπενιζέλων και τα ερείπια του μικροσκοπικού Κιουτσούκ Τζαμί. Η Ιφιγένεια και ο Νίκος δεν μίλησαν μόνο για τα μνημεία και την ιστορία τους αλλά και για την ζωή στην οθωμανική Αθήνα, τα παζάρια της, τους μαχαλάδες της και τις βασικές αρτηρίες που ένωναν τις συνοικίες.

Πριν τον τελευταίο σταθμό, το Μουσείο Ισλαμικής Τέχνης του Μουσείου Μπενάκη, έγινε μια στάση στο σύγχρονο χαμάμ της πόλης, το hamam baths, όπου στην είσοδο του νεοκλασικού που με πολλή φροντίδα μετέτρεψε σε χαμάμ, η ιδιοκτήτρια Νάγια Κούρτη οι Αtenistas μυήθηκαν στην ιεροτελεστία των τουρκικών λουτρών. Εκεί που ο περίπατος τελείωσε, ξεκίνησε ένα μαγικό ταξίδι στην Ανατολή. Η Μαρία Σάρδη, ιστορικός ισλαμικής τέχνης, ξενάγησε στην πλούσια συλλογή του Μουσείου Ισλαμικής Τέχνης. Η μέρα κατέληξε με ζεστό τουρκικό τσάι με θέα τον Κεραμεικό στην κορυφή του Μουσείου.

Για όσους δεν μπόρεσαν να συμμετάσχουν αλλά θέλουν να ανακαλύψουν τα μυστικά της οθωμανικής Αθήνας, ας δουν τον παρακάτω χάρτη. Καλή περιήγηση!