Μία αρχαία ενεπίγραφη στήλη από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο δανείζεται για τρία χρόνια στο αμερικανικό μουσείο Γκέτι στο πλαίσιο συμφωνίας συνεργασίας με το ελληνικό υπουργείο Πολιτισμού, που υπογράφηκε τον Σεπτέμβρη αλλά και ως ανταμοιβή για την καλή διαγωγή του, που μας επέστρεψε αρχαιότητες, τις οποίες όμως κατείχε παράνομα!

Άλλωστε η αρχαιοκαπηλία είναι τρίτη σε τζίρο από τις παράνομες δραστηριότητες παγκοσμίως (προηγούνται τα όπλα και τα ναρκωτικά). Η διπλωματία και η καλή σχέση μεταξύ των χωρών όμως αυτά πρεσβεύουν και όταν το Γκέτι υπόσχεται, ότι δεν θα το ξανακάνει, οφείλουμε να το πιστέψουμε. Το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο λοιπόν ενέκρινε το δανεισμό του αρχαίου, το οποίο είχε έρθει στο φως το 1923 στην Αθήνα και συγκεκριμένα στην περιοχή που κάποτε ήταν το Ηράκλειο του Κυνοσάργους.

Η συμφωνία είχε υπογραφεί από τον υπουργό Πολιτισμού κ. Παύλο Γερουλάνο και τον νέο διευθυντή του Γκέτι κ. Τζέιμς Κούνο και ήταν η κατακλείδα μιας σειράς υποθέσεων αρχαιοκαπηλίας στις οποίες το μουσείο είχε τεράστια ανάμιξη, με εξέχουσα εκείνη με την πρώην έφορο του μουσείου Μάριον Τρου. Απόδειξη άλλωστε, ότι αναγκάστηκε να μας επιτρέψει σπουδαίες αρχαιότητες. Στο πλαίσιο αυτής της συμφωνίας εξάλλου, η οποία κυρώθηκε από την ελληνική Βουλή, θα επιστραφεί στην Ελλάδα μία σημαντική ενεπίγραφη στήλη και τμήμα μιας άλλης.

Όσον αφορά εξάλλου τη στην στήλη που εμείς δανείζουμε (διαστάσεων 62 Χ 36 εκατοστά) χρονολογείται γύρω στο 320 π. Χ. και απεικονίζει τον Ηρακλή και τον Αντίοχο, ήρωα της Αντιοχίδος φυλής ενώ η επιγραφή αναφέρεται σε τιμές που οι επίλεκτοί της θεωρούν πως πρέπει να αποδοθούν στον ταξίαρχο Προκλείδη, ο οποίος έκανε μία ανδραγαθία.