Το Μουσείο J. Paul Getty ανακοίνωσε την Τετάρτη την έκθεση του τμήματος αρχαίας ενεπίγραφης στήλης από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο.

Ο δανεισμός του αντικειμένου έγινε στο πλαίσιο του Μνημονίου Συνεργασίας που υπογράφτηκε τον Σεπτέμβριο του 2011 από τον τότε υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού, κ. Παύλο Γερουλάνο, και τον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο του Μουσείου J. Paul Getty, James Guno, το οποίο προβλέπει συνεργασία και ανταλλαγή πολιτιστικών αγαθών. Στο πλαίσιο αυτού του μνημονίου, επαναπατρίστηκαν εξάλλου τον Μάρτιο δύο τμήματα επιτύμβιου αναγλύφου και μία ενεπίγραφη στήλη που βρίσκονταν επί δεκαετίες στην κατοχή του Μουσείου Getty. Η ενεπίγραφη στήλη είναι το πρώτο αντικείμενο που δανείζει η Ελλάδα στο Μουσείο Getty.

Η ενεπίγραφη στήλη που εκτίθεται από προχθές στη Βίλλα Getty χρονολογείται στο 330 π.Χ. και αναφέρεται στις τιμές που θα αποδοθούν επ’ ανδραγαθία στον ταξίαρχο επιλέκτων, δηλαδή των επιστράτων της φυλής, Προκλείδη. Η ανάγλυφη παράσταση απεικονίζει τον Ηρακλή και τον Αντίοχο, ήρωα της Αντιοχίδος φυλής. Σύμφωνα με το Δελτίο Τύπου του Getty, το αντικείμενο θα βρίσκεται στην έκθεση της αίθουσας του β΄ ορόφου της Βίλλας Getty, που έχει ως θέμα τα Θρησκευτικά Αφιερώματα, επί τρία χρόνια.

Λίγο αφότου έφτασε στο Getty, η στήλη φωτογραφήθηκε με μία ειδική τεχνική «λοξού» φωτισμού, που χρησιμοποιείται για να αποκαλύψει την υφή των επιφανειών έργων τέχνης, χάρη στις φωτοσκιάσεις που δημιουργούνται. Το αποτέλεσμα εδώ επιτρέπει μια πιο ακριβή ανάγνωση της επιγραφής. Μια μεταγραφή του αρχαίου ελληνικού κειμένου, η μετάφρασή του και φωτογραφίες λεπτομερειών της επιγραφής συνοδεύουν στην έκθεση το αντικείμενο.