Θησαυρός αποδείχτηκε πίνακας που ετοιμαζόταν να βγει στο σφυρί ως έργο ενός όχι και τόσο σπουδαίου ζωγράφου του 19ου αιώνα που εργαζόταν στο Μπάκιγχαμ, του Μάθιου Σέπερσον.

Το έμπειρο μάτι ενός από τους ιστορικούς τέχνης του οίκου Bonhams όμως εντόπισε ότι το έργο ήταν υψηλής ποιότητας κι ίσως η ταυτότητά του θα έπρεπε να ερευνηθεί. Κι είχε δίκιο. Διότι το πορτρέτο —αγνώστου ανδρός— είναι τελικά έργο του σπουδαίου ζωγράφου του μπαρόκ Ντιέγο Βελάσκεθ και τώρα αναμένεται να πωληθεί σε τιμή που θα ξεπεράσει τα τρία εκατομμύρια ευρώ, σε δημοπρασία που θα πραγματοποιηθεί στις 7 Δεκεμβρίου.

Αν και παραμένει άγνωστο το πώς παράπεσε το συγκεκριμένο έργο και κατατάχθηκε ανάμεσα σε εκείνα του Σέπερσον —μια εκδοχή θέλει τον πίνακα να ανήκε στην συλλογή έργων που διατηρούσε ο ίδιος ο Σέπερσον— ωστόσο θεωρείται βέβαιο ότι το πορτρέτο έγινε διά χειρός του Βελάσκεθ καθώς το πιστοποιεί τόσο ένας από τους κορυφαίους ειδικούς, καθηγητής Ιστορίας της Τέχνης στο Πανεπιστήμιο του Δουβλίνου, ο Πίτερ Τσέρι, όσο και η εξέταση που έγινε με ακτίνες Χ.

«Πρόκειται για μια μοναδική εμπειρία που μπορεί να σου τύχει μόνο μια φορά στη ζωή σου και είναι συναρπαστικό να μπορείς να παρουσιάσεις ένα τέτοιο έργο μπροστά σε όλο τον κόσμο», δηλώνει ο Άντριου ΜακΚένζι, εκ των διευθυντών των Bonhams.