Η Αρχαιολογική Υπηρεσία μπορεί να υποφέρει από τα μέτρα και τα νομοσχέδια για την εφεδρεία, είναι όμως η τελευταία που θα το βάλει κάτω. Αντί να καθίσει με σταυρωμένα χέρια και να παρατηρεί τους επισκέπτες των μουσείων και των αρχαιολογικών χώρων να φθίνουν, αποφάσισε να ακολουθήσει επιθετική πολιτική. Θέλει ένας επισκέπτης να δει περισσότερα από ένα μουσεία ή αρχαιολογικούς χώρους; Τιμαί λογικαί, που θα έλεγαν και οι παππούδες μας. Μεσούσης της κρίσης, το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού όχι μονάχα δεν ανεβάζει τις τιμές εισιτηρίων σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους, αλλά κάνει και εκπτώσεις. Πόσο κοστίζει η επίσκεψη στα βασικά μουσεία της Αθήνας; 15 ευρώ; Το υπουργείο βάζει εισιτήριο με 12 και ισχύ μιας εβδομάδας.

Αντί λοιπόν να περιμένει τους τουρ οπερέιτορ να κάνουν πολιτική και να καθορίζουν τις επισκεψιμότητες, η Διεύθυνση Μουσείων και Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων προτείνει ενιαία εισιτήρια σχεδόν ανά νομό, ή σε κάποιες άλλες περιπτώσεις ανά περιοχή, με τιμή από τέσσερα έως 20 ευρώ. Τα 20 είναι για όλα τα μνημεία της νήσου Ρόδου, αλλά εκεί υπάρχουν και φθηνότερα, για μικρότερα προγράμματα. Δώδεκα εξακολουθεί να στοιχίζει το ενιαίο για την Ακρόπολη και τους έξι χώρους της ενοποίησης στην Αθήνα, αλλά θα ισχύει πλέον επτά ημέρες. Δώδεκα ευρώ ή και 10, ακόμη και οκτώ ή επτά, θα τιμώνται τα εισιτήρια για νομούς ολόκληρους ή για ομοειδείς χώρους ή μουσεία. Μέχρι και τέσσερα ευρώ (αν θέλει κάποιος να δει το Μουσείο Βόλου και τον αρχαιολογικό χώρο Διμηνίου-Σέσκλου π.χ.). ‘Η τρία, αν πρόκειται για το ακριτικό Καστελόριζο.

Οι νέες τιμές θα ισχύσουν από την ερχόμενη περίοδο, καθώς πρέπει να γίνουν διαγωνισμοί για την εκτύπωση των εισιτηρίων. Εντυπωσιακό είναι πως το υπουργείο δίνει “δώρο” σε κάποιους που θα επιλέξουν το ενιαίο εισιτήριο, επισκέψεις σε ορισμένους χώρους που είναι κατά κανόνα κλειστοί λόγω έλλειψης προσωπικού. Η κίνηση είναι πολύ καλή και τολμηρή. Ωστόσο, θα ήταν ακόμη πιο τολμηρή αν στην “ένωση” των εισιτηρίων εντάσσονταν και μερικά αξιόλογα ιδιωτικά μουσεία. Ας ελπίσουμε ότι αυτό θα γίνει στο μέλλον.

Αγγελική Κώττη