Πολύτιμο αρχείο πληροφοριών για το περιβάλλον και τις αλλαγές που συντελέστηκαν στο πρόσφατο γεωλογικό παρελθόν συνιστούν τα ιζήματα μιας φυσικής λεκάνης, όπως είναι αυτή του οροπεδίου Λασιθίου της Κρήτης, το οποίο αποτελεί το αντικείμενο μιας καινούργιας επιστημονικής μελέτης, που έχει σκοπό έχει να ανακατασκευάσει το κλίμα και το περιβάλλον των τελευταίων 150 χιλιάδων ετών στην ανατολική Μεσόγειο.

Μόλις τον περασμένο Αύγουστο άρχισε η έρευνα με γεωφυσική μελέτη του οροπεδίου ώστε να προσδιοριστεί ακριβώς το σημείο όπου θα επικεντρωθεί το ενδιαφέρον των επιστημόνων και ήδη αυτή την βδομάδα πραγματοποιείται η δειγματοληψία ιζημάτων προκειμένου να μελετηθούν.

Γιατί όμως η Κρήτη;

«Ως το νοτιότερο σημείο της Ευρώπης η Κρήτη βρίσκεται στο σταυροδρόμι των κλιματικών συστημάτων των χαμηλών και μεσαίων γεωγραφικών πλατών, όπως και των ανθρώπινων πληθυσμών της ανατολικής Μεσογείου», λέει η κυρία Νένα Γαλανίδου, αν. καθηγήτρια Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης και μέλος της ερευνητικής ομάδας. Όπως επισημαίνει όμως η ίδια «οι γνώσεις μας για τις περιβαλλοντικές αλλαγές στο χώρο αυτό παραμένουν εξαιρετικά περιορισμένες. Είναι άγνωστο λοιπόν, ποιες ήταν οι αλλαγές στη θερμοκρασία της Κρήτης και στις βροχοπτώσεις στα τελευταία 150 χιλιάδες χρόνια και ποιες ήταν οι αλλαγές στην βλάστησή της κατά την εποχή των παγετώνων».

Ιζηματολογικές, γεωχημικές και παλαιοντολογικές αναλύσεις θα χρησιμοποιηθούν όπως είναι φυσικό για να δώσουν τις απαντήσεις με τις οποίες «θα μπορέσουμε να σχηματίσουμε μια καλύτερη εικόνα για το περιβάλλον που συνάντησαν οι πρώτοι επισκέπτες και κάτοικοι της Κρήτης στα προϊστορικά χρόνια», προσθέτει η κυρία Γαλανίδου.

Να σημειωθεί ότι η έρευνα πραγματοποιείται από τον καθηγητή κ. Χρόνη Τζεδάκη του Πανεπιστημίου του Λονδίνου σε συνεργασία και με τους Κοσμά Παυλόπουλο, αν. καθηγητή του Τμήματος Γεωγραφίας του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου και Γιώργο Αποστολόπουλο, επικ. καθηγητή του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, αλλά και με την αρωγή του δήμου Οροπεδίου Λασιθίου.