Μια διαδρομή απείρου φυσικού κάλλους θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν όλοι όσοι συμμετάσχουν στην 5η Μινωική Διαδρομή που διοργανώνουν την Κυριακή 16 Σεπτεμβρίου 2012 ο Δήμος Μινώα Πεδιάδας και ο Δήμος Οροπεδίου Λασιθίου, σε συνεργασία με τους πολιτιστικούς συλλόγους Καστελλίου, Ασκών, Κασταμονίτσας, Λύττου και Ψυχρού.

Οι περιπατητές θα πραγματοποιήσουν πεζοπορία διάρκειας περίπου τεσσάρων ωρών με αφετηρία την Αρχαία Λύττο στις 7.00π.μ. και τερματισμό το Δικταίον Άντρον.

Συγκεκριμένα, θα ακολουθηθεί η διαδρομή: Αρχαία Λύττος – Τοίχος – Άη Γιώργης Φλέβες – Συκιάς Νερό – Βόλιτες – Τσούλη Μνήμα – Χορτασά – Χώνος – Κάτω Μετόχι – Άγ. Χαράλαμπος – Πλάτη – Ψυχρό – Δικταίον Άντρον.

Σκοπός της διοργάνωσης είναι η ανάδειξη της συγκεκριμένης διαδρομής που βρίθει από μυθολογικά και ιστορικά στοιχεία και η αναβίωση της παράδοσης με το ρίξιμο της πέτρας στου «Τσούλη το Μνήμα» .

Οι ενδιαφερόμενοι περιπατητές μπορούν να χρησιμοποιήσουν το λεωφορείο του Δήμου Μινώα Πεδιάδας προκειμένου να μεταβούν στο χώρο αφετηρίας στην Αρχαία Λύττο. Το λεωφορείο θα ξεκινήσει από το Δημοτικό Κατάστημα Καστελλίου στις 6:30π.μ. της Κυριακής. Παράλληλα, από το Δήμο Οροπεδίου Λασιθίου θα ξεκινήσει αντίστοιχα λεωφορείο προς την αφετηρία της διαδρομής στις 5:00π.μ. της Κυριακής από την Πλατεία Ψυχρού.

Για δηλώσεις συμμετοχής οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να καλούν στα τηλέφωνα 28913 40115 & 6972817716 του Δήμου Μινώα Πεδιάδας και 2844340144 του Δήμου Οροπεδίου Λασιθίου.

Η 5η Μινωική Διαδρομή διοργανώνεται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Ταξίδια Πολιτισμού – Καλοκαίρι 2012» του Δήμου Μινώα Πεδιάδας και «ΙΕ’ Δικταία 2012» του Δήμου Οροπεδίου Λασιθίου.