Παρελθόν για την πόλη της Κορίνθου αποτελεί το Ιστορικό-Λαογραφικό Μουσείο Βάσου Πετρόπουλου – Παν. Γαρταγάνη, με το προσωπικό του μουσείου να βρίσκεται ήδη σε επίσχεση εργασίας για την καταβολή των μισθών του 2011.

Το Μουσείο είχε συσταθεί το 1976, από την Αλκμήνη Γαρταγάνη-Πετροπούλου, με σκοπό την ανεύρεση, διάσωση και έκθεση λαογραφικού και ιστορικού υλικού και τη διάδοση των σχετικών γνώσεων και πληροφοριών στο ευρύ κοινό.

Οι πλούσιες συλλογές του, που τοποθετούνται χρονικά από τις αρχές του 19ου αι. ως τα μέσα του 20ού αι., περιλαμβάνουν γυναικείες και ανδρικές φορεσιές από πολλές περιοχές της Ελλάδας, κεντήματα, υφαντά, έργα αργυροχρυσοχοΐας, μεταλλοτεχνίας και ξυλογλυπτικής, αγροτικά εργαλεία και οικιακά σκεύη, καθώς και σπάνιες εκδόσεις.

Στην επίσημη ανακοίνωση του Μουσείου μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι η διακοπή της λειτουργίας του μοναδικού Μουσείου της πόλης της Κορίνθου, που λειτουργεί ανελλιπώς επί 25 χρόνια, θα είναι πλήγμα για την κοινωνία της Κορίνθου αλλά και για ολόκληρο το Νομό και την Περιφέρεια, δεδομένου ότι θα διακοπούν τα εκπαιδευτικά προγράμματα για τους μαθητές που το επισκέπτονται κάθε χρόνο, θα διακοπούν οι επιστημονικές και ερευνητικές του δραστηριότητες και θα παραμεληθούν οι συλλογές του Μουσείου με αποτέλεσμα ένας μεγάλος αριθμός μουσειακών αντικειμένων, ιστορικών και λαογραφικών τεκμηρίων πολιτισμού, να φθαρεί και να καταστραφεί.