Το Μουσείο Ασιατικής Τέχνης της Κέρκυρας, σε συνεργασία με το Maison de la Culture du Japon στο Παρίσι διοργανώνουν στο Maison de la Culture du Japon, περιοδική έκθεση με τίτλο: «Οκτώ δάσκαλοι του Ukiyo-e. Αριστουργήματα από το Μουσείο Ασιατικής Τέχνης της Κέρκυρας», η οποία εγκαινιάστηκε την Τετάρτη, 28 Σεπτεμβρίου και θα διαρκέσει έως 17 Δεκεμβρίου 2011.

Στην έκθεση παρουσιάζονται 173 ιαπωνικές ξυλογραφίες της συλλογής Μάνου, έργα των πιο μεγάλων δημιουργών της τέχνης ukiyo-e, τα οποία χρονολογούνται ανάμεσα στο 18ο και 19ο αιώνα.

Το Μουσείο Ασιατικής Τέχνης της Κέρκυρας, μοναδικό στην Ελλάδα, κατέχει μια πλούσια ιαπωνική συλλογή. Σημαντικό της τμήμα αποτελούν τα 1600 τυπώματα ukiyo-e που συγκεντρώθηκαν από τον Γρηγόριο Μάνο, Έλληνα πρέσβη στη Βιέννη στις αρχές του 20ου αιώνα.

Η έκθεση παρουσιάζει μια χαρακτηριστική επιλογή αυτών των «εικόνων του επιπλέοντος κόσμου» που άσκησαν καταλυτική επίδραση στην ευρωπαϊκή και την αμερικανική τέχνη, ξεκινώντας από τους ιμπρεσιονιστές και φτάνοντας μέχρι το σύγχρονο κόμικ.

Πρόκειται για μείζον καλλιτεχνικό γεγονός δεδομένου ότι οι ξυλογραφίες αυτές φέρουν τις υπογραφές οκτώ εκ των σημαντικοτέρων δημιουργών ukiyo-e (Hokusai, Utamaro, Sharaku, Hiroshige κ.ά.) και θα παρουσιαστούν για πρώτη φορά στη Γαλλία.

Για τις ανάγκες του εγχειρήματος συμφωνήθηκε να παραχωρηθεί η αίθουσα εκθέσεων του Maison de la Culture du Japon, του πιο σημαντικού και σύγχρονου ιδρύματος προώθησης του Ιαπωνικού Πολιτισμού στην Ευρώπη, το οποίο εγκαινιάστηκε το 1982 και φιλοξενείται σε κτίριο 11 ορόφων, στην καρδιά του Παρισιού, ακριβώς δίπλα από τον πύργο του Άιφελ.

Η έκθεση θα λειτουργήσει ως συνδετικός κρίκος προάγοντας τις τριμερείς σχέσεις μεταξύ Ελλάδας, Ιαπωνίας και Γαλλίας. Αναδεικνύοντας αριστουργήματα της ιαπωνικής τέχνης στο Παρίσι, η Ελλάδα συμβαδίζει με ευρωπαϊκές αξίες που στηρίζουν την αλληλοκατανόηση μεταξύ λαών και πολιτισμών, με σεβασμό στην ετερότητα.