Ανοίγει ο δρόμος για την προκήρυξη του ανοικτού αρχιτεκτονικού διαγωνισμού για το Αρχαιολογικό Μουσείο Αθηνών στην Ακαδημία Πλάτωνος μετά την τροποποίηση της Προγραμματικής Σύμβασης που έχει υπογραφεί μεταξύ του ΥΠΠΟΤ και της Περιφέρειας Αττικής.

Σύμφωνα με τη σύμβαση, το πακέτο των αναγκαίων προμελετών για την κατασκευή του Μουσείου χρηματοδοτείται από την Περιφέρεια με το ποσό των 2 εκατ. Ευρώ. Η τροποποίηση, την οποία ενέκρινε στην συνεδρίαση του την Τρίτη 12/6/2012 το Περιφερειακό Συμβούλιο, προβλέπει ότι ο διαγωνισμός θα ακολουθήσει το νέο πλαίσιο περί αρχιτεκτονικών διαγωνισμών και απονομής βραβείων, όπως αυτό καθορίζεται από το αρμόδιο Υπουργείο Χωροταξίας, Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής το 2011. Οι βασικές μουσειολογικές αρχές και το οριστικοποιημένο κτηριολογικό πρόγραμμα του νέου Μουσείου έχουν εγκριθεί από το Συμβούλιο Μουσείων του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού το Νοέμβριο 2011.

Το Μουσείο χωροθετείται εντός του οριοθετημένου χώρου στο Βορειοδυτικό άκρο του αρχαιολογικού χώρου της Ακαδημίας Πλάτωνος. Στόχος είναι στο κτήριο του Μουσείου να χρησιμοποιηθούν υλικά απόλυτα φιλικά με το περιβάλλον, ώστε εν τέλει ν’ αφήνει το μικρότερο δυνατό ίχνος στο περιβάλλον, να ακολουθεί απολύτως τις αρχές της βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής και να συνάδει με το πνεύμα των αξιών που γεννήθηκαν στον χώρο και τον τόπο της Ακαδημίας. Το συνολικό εμβαδόν του είναι 15.240 τ.μ., εκ των οποίων τα 5.400 τ.μ. αφορούν σε εκθεσιακούς χώρους, ενώ ο χώρος στάθμευσης προβλέπεται υπόγειος, ώστε να μην διαταράσσεται η εικόνα του αρχαιολογικού χώρου.

Το Αρχαιολογικό Μουσείο των Αθηνών στην Ακαδημία Πλάτωνος θα λειτουργεί ως ένας μοναδικός πόλος πολιτισμού, παιδείας και ψυχαγωγίας σε μία περιοχή που από την αρχαιότητα είχε αυτό το χαρακτήρα, καθώς φιλοξενούσε ένα από τα τρία μεγάλα Γυμνάσια της πόλης και συνδέθηκε με τη φιλοσοφική Σχολή και τη διδασκαλία του Πλάτωνος. Στο Μουσείο θα φιλοξενηθούν τα σημαντικότερα από τα χιλιάδες ευρήματα που έχουν φέρει στο φως οι ανασκαφές στο ιστορικό κέντρο και τις συνοικίες της Αθήνας τα τελευταία 50 χρόνια. Μεταξύ αυτών, αριστουργήματα της αρχαίας τέχνης, έργα σταθμοί στην ιστορία της αρχαίας τέχνης, αλλά και ταπεινές μαρτυρίες της καθημερινής ζωής των Αθηναίων στη μακρά ιστορική διάρκεια. Το μουσειολογικό σενάριο καλύπτει μια ποικιλία θεματικών ενοτήτων από την αρχαιότητα μέχρι τους νεώτερους χρόνους, προτάσσοντας την ιδέα της πόλης των Αθηνών ως παλίμψηστου, που συνδέει το εύρημα με το χώρο, την αρχαιολογία με την τοπογραφία της πόλης και την πολεοδομική της ανάπτυξη.