Τον τρόπο ζωής, τις πολεμικές πρακτικές αλλά και τους – κάποτε αποτρόπαιους – τρόπους θανάτου των θρυλικών Σαμουράι επιχειρεί να αποκαλύψει μια ομάδα επιστημόνων που εργάζεται πάνω σε σκελετικά κατάλοιπα των περίφημων πολεμιστών.

Η ομάδα με επικεφαλής τον δρα Michael Wysochi (Πανεπιστήμιο Σέντραλ Λάνκασαϊρ) και μέλη Ιάπωνες επιστήμονες του Πανεπιστημίου Σάντα Μαριάννα του Τόκιο, μελετούν θανατηφόρα και μη τραύματα που απαντώνται σε σκελετούς Σαμουράι, οι οποίοι έζησαν τον 14ο αι. Οι σκελετοί προέρχονται από την πόλη Καμακούρα, όπου το 1333 είχε διεξαχθεί μια σημαντική μάχη για τον εμφύλιο πόλεμο που μαινόταν τότε στη χώρα. Σύμφωνα με τις πηγές της εποχής, χιλιάδες Σαμουράι σκοτώθηκαν ενώ οι νικημένοι που έμειναν ζωντανοί αυτοκτόνησαν τελετουργικά.

Και φαίνεται ότι τα οστά αποτυπώνουν την τραγική αυτή ιστορία. Αρκετοί σκελετοί σώζουν τραύμα που συνδέεται με αποκεφαλισμό  – μια πρακτική συνηθισμένη, καθώς επέτρεπε στον εχθρό να πάρει το κεφάλι του νεκρού ως τρόπαιο. Ορισμένοι σκελετοί επίσης φέρουν ίχνη θανατηφόρας κρούσης που συνδέεται με τελετουργικό θάνατο. Σε άλλες περιπτώσεις εμφανή είναι τα σημάδια από τη χρήση ξίφους ή βελών, τα οποία επιτρέπουν να γνωρίσουμε με μεγαλύτερη ακρίβεια τις πολεμικές πρακτικές στον ιαπωνικό Μεσαίωνα. Και αν τα ευρήματα αυτά είναι αναμενόμενα, δεν λείπουν και οι εκπλήξεις. Ένας σκελετός που εξετάζεται αποκλειστικά από τον δρα Wysocki ανήκει σε γυναίκα, γεγονός που ενισχύει την ιδέα για την ύπαρξη γυναικών σαμουράι, οι οποίες όχι μόνο απολάμβαναν τα ίδια προνόμια με τους άνδρες αλλά είχαν και παρόμοιες πολεμικές γνώσεις και υποχρεώσεις!

“Η ποσότητα ανθρωπολογικού υλικού και το συγκλονιστικό ιστορικό υπόβαθρο κάνουν την Καμακούρα μια από τις πιο σημαντικές θέσεις στον κόσμο σε άποψη πεδίου μάχης και αγώνα”, αναφέρει ο Wysocki. Και αν σκεφτούμε τη θέση που κατέχουν οι Σαμουράι ως πολεμιστές-σύμβολα, μάλλον έχει δίκιο.