Μέσα από τη φωτογραφική ματιά του Ελβετού Φρεντ Μπουασονά και το χρωστήρα του σύγχρονου Βρετανού Νταγκ Πάτερσον, το Άγιον Όρος και οι μαγικές εικόνες της ιδιαίτερης αυτής μοναστικής ορθοδοξίας που «γράφει» επί δέκα και πλέον αιώνες μεταφέρονται σε μια ευρωπαϊκή και σε μια βαλκανική πρωτεύουσα.

Οι 20 και πλέον φωτογραφίες του Φρεντ Μπουασονά (1858-1946) προέρχονται από τις δύο επισκέψεις του στο Άγιον Όρος, το 1928 και το 1930, θα παρουσιαστούν στην Fondation Hellenique Paris από τις 17 Σεπτεμβρίου στο πλαίσιο συνεργασίας της Αγιορειτικής Εστίας με οργανώσεις και φορείς του εξωτερικού. Στη διοργάνωση της έκθεσης συμμετέχει και το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης, το οποίο είναι θεματοφύλακας του ελληνικού φωτογραφικού αρχείου του Φρεντ Μπουασονά (ΟΠΕΠ), τμήμα του οποίου αποτελούν τα έργα για το Άγιον Όρος που έχουν παρουσιαστεί ήδη στη μεγάλη έκθεση της Αγιορειτικής Εστίας αλλά και στο εξωτερικό, στους χώρους των ελληνικών Ιδρυμάτων Πολιτισμού.

Η έκθεση στο Παρίσι πραγματοποιείται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς» που οργανώνει η Fondation Hellenique και συνοδεύεται από ενημερωτικά έντυπα και μία έκθεση εκδόσεων σχετικών με το Άγιον Όρος. Συμπίπτει δε (τις τελευταίες δεκαπέντε ημέρες λειτουργίας της) με τη μεγάλη έκθεση «Στο βασίλειο του Μεγάλου Αλεξάνδρου – Η αρχαία Μακεδονία» που οργανώνει το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης στο Λούβρο (13 Οκτωβρίου-31 Ιανουαρίου 2011) και το πρόγραμμα που ετοιμάζει η Περιφέρεια για μια συνολική προβολή της Θεσσαλονίκης και της Μακεδονίας στη γαλλική πρωτεύουσα.

Οι φωτογραφίες αφορούν τη μοναστική αρχιτεκτονική, ενώ εντυπωσιακή είναι η απόλυτη απουσία απεικόνισης θρησκευτικής τελετής ή λειτουργίας – στοιχείο που καταδεικνύει την προσαρμογή του φωτογράφου στο αυστηρό τυπικό της αγιορείτικης κοινωνίας.

Σαράντα πέντε έργα του Νταγκ Πάτερσον από το Άγιον Όρος και την Αγία Αικατερίνη Σινά, ενημερωτικά έντυπα και συλλεκτικά αντίγραφα έργων για τους ενδιαφερόμενους θα παρουσιαστούν στην έκθεση που θα εγκαινιαστεί στη Σόφια στις 20 Σεπτεμβρίου. Η Έκθεση «Ζωγραφίζοντας σε τόπους Ιερούς. Άθως-Σινά» με έργα του Βρετανού αρχιτέκτονα-ζωγράφου Νταγκ Πάτερσον που μέχρι πρότινος βρισκόταν στους εκθεσιακούς χώρους της Αγιορειτικής Εστίας, μεταβαίνει στη γειτονική Σόφια, στο πλαίσιο των γιορτών της πόλης, παρουσία των αρχών και εκπροσώπων του Δήμου Σόφιας, του Πατριαρχείου, του υπουργείου Πολιτισμού και άλλων φορέων. Αξίζει να σημειωθεί πως η έκθεση οργανώνεται σε συνεργασία με το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού, με το οποίο η Αγιορειτική Εστία έχει καθιερώσει ένα σταθερό πρόγραμμα κοινών δράσεων, στο εξωτερικό (Πετρούπολη, Βερολίνο, Τεργέστη, Βελιγράδι).