Με στόχο την προώθηση του τουρισμού, στο πλαίσιο της εκατοστής επετείου από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης, το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού οργανώνει από τις 8 Σεπτεμβρίου στην Οδησσό φωτογραφική έκθεση με θέμα «Βυζαντινή Θεσσαλονίκη και μνημεία της UNESCO».

Η έκθεση θα πραγματοποιηθεί με τη σύμφωνη γνώμη των μελών του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, που γνωμοδότησαν υπέρ της χορήγησης άδειας φωτογράφησης και χρήσης φωτογραφικού υλικού των παλαιοχριστιανικών και βυζαντινών μνημείων της πόλης.

Θα παρουσιαστούν σε ψηφιακή μορφή και με επεξηγηματικά κείμενα 15 μνημεία της Θεσσαλονίκης, που συγκαταλέγονται στον κατάλογο της UNESCO. Πρόκειται για τα μνημεία: Ροτόντα, Παναγία Αχειροποίητος, Άγιος Δημήτριος, Μονή Λατόμου (Οσίου Δαβίδ) της παλαιοχριστιανικής περιόδου (4ος-6ος αιώνας), Αγία Σοφία, Παναγία Χαλκέων, Βυζαντινό Λουτρό της μέσης βυζαντινής περιόδου (7ος-13ος αιώνας) και Άγιος Παντελεήμων, Άγιοι Απόστολοι, Άγιος Νικόλαος Ορφανός, Αγία Αικατερίνη, Ναός Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, Μονή Βλατάδων, Προφήτης Ηλίας, τα Τείχη της ύστερης βυζαντινής περιόδου (1204-1453).

Στόχος του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού είναι να προβάλει την Ιστορία της Θεσσαλονίκης και να συμβάλει στην προώθηση του πολιτιστικού και προσκυνηματικού τουρισμού, ο οποίος αναπτύσσεται με γρήγορους ρυθμούς στην Ουκρανία. Η έκθεση θα παρουσιαστεί και σε άλλες πόλεις της Ουκρανίας.