Τη θεωρία που τοποθετεί την εξημέρωση του αλόγου στην Κεντρική Ασία 5.000 χρόνια πριν από την εποχή μας αμφισβητούν Σαουδάραβες ερευνητές που ανασκάπτουν την θέση Αλ Μάκαρ στην μεγάλη χώρα της Αραβικής Χερσονήσου.

Σύμφωνα με τον αρχαιολόγο Άλι Αλ Γκαμπάν, Αναπληρωτή Διευθυντή του Τμήματος Αρχαιοτήτων και Μουσείων της Σαουδαραβικής Επιτροπής Τουρισμού και Αρχαιοτήτων, η θέση Αλ Μάκαρ έχει δώσει ευρήματα που επιτρέπουν να υποθέσουμε ότι η εξημέρωση του αλόγου συνέβη στο έδαφος της σημερινής Σαουδικής Αραβίας κατά την ύστερη Νεολιθική περίοδο, πριν από 9.000 χρόνια. Η θέση, από την οποία έχει πάρει το όνομά του ο λεγόμενος πολιτισμός Μάκαρ, θεωρείται ιδιαίτερα προηγμένη καθώς έχει μέχρι σήμερα δώσει κατάλοιπα μουμιοποιημένων σωμάτων, αιχμές βελών και ακοντίων, εργαλεία ύφανσης και άλλα δείγματα υψηλής πολιτιστικής στάθμης σε θέματα οικοτεχνίας και οργάνωσης της καθημερινής ζωής αλλά και πεποιθήσεων.

Η νέα ανακοίνωση έρχεται τελευταία από μια σειρά παρόμοιων ειδήσεων από τη Σαουδική Αραβία η οποία διενεργεί προσπάθειες να διαφοροποιήσει την οικονομική της πολιτική. Μέχρι σήμερα το οικονομικό προφιλ της χώρας, πρώτης στην εξαγωγή πετρελαίου του κόσμου, βασιζόταν στον μαύρο χρυσό. Πρόσφατα όμως φαίνεται ότι η επένδυση στον πολιτισμό και τον τουρισμό αρχίζει να κερδίζει σημαντικό έδαφος. Μόλις πέρυσι μάλιστα η Σαουδαραβική Επιτροπή Τουρισμού και Αρχαιοτήτων διοργάνωσε αρχαιολογικές εκθέσεις στην Γαλλία (Λούβρο) και την Ισπανία.