To αρχαιότερο κτίριο της πόλης Μερόης του Σουδάν ισχυρίζονται ότι αποκάλυψαν Καναδοί αρχαιολόγοι. Σύμφωνα με τον επικεφαλής τους Krzysztof Grzymski, η ομάδα έχει φέρει στο φως τμήμα ενός μνημειακών διαστάσεων κτιρίου που τοποθετείται βάσει ραδιοχρονολόγησης στα 900 π.Χ. Το κτίριο που βρέθηκε κάτω από τα θεμέλια νεότερου και γνωστού στους ερευνητές ανακτόρου, είχε τοίχους από ωμόπλινθο ενώ στο εσωτερικό του βρέθηκαν υπολείμματα κεραμικής και μια κρύπτη με οστά οικόσιτων ζώων.

Παρά το γεγονός ότι η χρήση του κτιρίου παραμένει αινιγματική, η χρονολόγησή του συμπληρώνει τμήμα ενός κενού που απαντάται στην αρχαιολογία της Μερόης μεταξύ του 2500 π.Χ. και του 800 π.Χ. Από το 800 π.Χ. συναντώνται στο κεντρικό και βόρειο Σουδάν – το αρχαίο Κους – παλάτια, περίτεχνοι ναοί, πυραμίδες και άλλα μνημεία κατάγραφα με ιερογλυφικά εμπνευσμένα από αυτά της Αιγύπτου. Πριν όμως δεν υπάρχει σχεδόν τίποτα. «Συναντάμε τους προϊστορικούς πολιτισμούς από την Εποχή του Λίθου μέχρι τη Νεολιθική, ας πούμε μέχρι το 3000 ή το 2500 π.Χ. […] και ξαφνικά στα 800 π.Χ. έχουμε τον μεροϊτικό πολιτισμό» εξηγεί ο Grzymski. Τώρα στόχος των αρχαιολόγων είναι να βρουν περισσότερα στοιχεία για τις απαρχές του πολιτισμού του Κους. Στα πλαίσια αυτά και στα όρια που βάζει ο χώρος που ανασκάπτουν, εντείνουν τις έρευνές τους για την εύρεση του παλαιότερου στη θέση ναού του Άμμωνα, Αιγύπτιου θεού που λατρεύτηκε κατά κόρον και από τους κατοίκους της Μερόης.

Οι βασιλιάδες του Κους, τμήμα του οποίου είναι η Μερόη, κυβέρνησαν μια αυτοκρατορία που εκτεινόταν σε 1.500 χλμ. μεταξύ της Ν. Αιγύπτου και του Χαρτούμ, στα πρότυπα των βόρειων γειτόνων τους φαραώ, τους οποίους μεταξύ 747 και 656 υποκατέστησαν δημιουργώντας την 25η φαραωνική δυναστεία.