Μία εντυπωσιακή, γεμάτη χρώμα και “κίνηση”, έκθεση φιλοξενείται αυτήν την περίοδο στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ρεθύμνου με τίτλο “Το χθες, σήμερα”, όπου παιδιά-μαθητές ένιωσαν την ανάγκη να ζωντανέψουν το Μουσείο και να το διακοσμήσουν, κάνοντάς το πιο φιλόξενο.

Πρόκειται για μία ιδέα της εικαστικού Χρυσούλας Σκεπετζή, η οποία, σε συνεργασία με την Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, έδωσαν το έναυσμα στα παιδιά να “αλλάξουν” την εικόνα του Μουσείου.

Τα έργα των παιδιών, όπως δημιουργίες από κολάζ, χάρτινες βαλίτσες που παραπέμπουν σε ένα ταξίδι από το χθες στο σήμερα, αγγεία και ανθρώπινες φιγούρες, αλλά και ένα εντυπωσιακό σκάκι, έχουν “σπάσει” την καθιερωμένη εικόνα που συναντά κανείς μέσα σε ένα Αρχαιολογικό Μουσείο, δίνοντας χώρο στην αίσθηση, το χρώμα, την εντύπωση και την απορία. Απορία για το πόσο εύκολα μπορεί να δέσει το χθες με το σήμερα, αλλά και για το πόσο γνώριμα και ζεστά μπορούν να είναι το παρελθόν και η ιστορία για τα παιδιά, αν κάποιος δάσκαλος μπορέσει να τα ταξιδέψει με έξυπνο και ουσιαστικό τρόπο στις “γωνιές”τους. Όλα τα έργα των παιδιών έχουν πνοή από τη μινωική Κρήτη, μεταφέροντας παράλληλα το μήνυμα της ανακύκλωσης, αφού τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν είναι ανακυκλωμένα.

Η έκθεση λειτουργεί καθημερινά από τις 8:00 έως τις 15.00, ενώ τον Οκτώβριο υπάρχει η σκέψη να ετοιμάσει “βαλίτσες της” για τα μουσεία Χανίων, Ηρακλείου και Σύρου.