Το καλοκαίρι αναμένεται να ανοίξουν για το κοινό οι πόρτες του Μουσείου Μαλεβιζίου μετά την υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης για την ολοκλήρωση και τη λειτουργία του από τη γενική γραμματέα του Υπουργείου Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη.

Στο μουσείο θα εκτεθεί η σπουδαία αρχαιολογική συλλογή του αείμνηστου Νίκου Μεταξά. Πρόκειται για μια σπανιότατη συλλογή, προϊόν 40χρονης συλλεκτικής προσπάθειας του Νίκου και της Θεανώς Μεταξά, η οποία περιλαμβάνει 2.229 αρχαία αντικείμενα, που χρονολογούνται από την 4η χιλιετία π.Χ. έως τον 3ο αιώνα μ.Χ., με αποτέλεσμα να θεωρείται ως μια από τις σημαντικότερες ιδιωτικές αρχαιολογικές συλλογές παγκοσμίως.

Στο θεματολόγιο της Συλλογής Μεταξά περιλαμβάνονται αντικείμενα από όλες σχεδόν τις μορφές της αρχαίας κρητικής τέχνης, με πολύ σημαντικά υποσύνολα κεραμικής, πηλοπλαστικής, λιθοτεχνίας, χαλκουργίας, γλυπτικής και μικροτεχνίας. Ιδιαίτερα σημαντική είναι η μεγάλη συλλογή των 860 σφραγιδολίθων, με την οποία παρακολουθείται πλήρως η εξέλιξη της Μινωικής σφραγιδογλυφίας.