Την επόμενη εβδομάδα αναμένονται στην Αίγυπτο τα δεκαεννέα αντικείμενα από τον τάφο του Τουτανκχαμών που φυλάσσονταν από το 1948 στο Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης. Σύμφωνα με ανακοίνωση των αιγυπτιακών αρχών, τα αντικείμενα, περιλαμβάνουν ένα χάλκινο αγαλματίδιο σκύλου και ένα περικάρπιο με παράσταση σφίγγας.

Τα αντικείμενα είχαν σταλεί στη Νέα Υόρκη το 1948 μετά από το κλείσιμο του οίκου ερευνών που διατηρούσε στην Αίγυπτο το Μητροπολιτικό Μουσείο. Η δυνατότητα αυτή είχε δοθεί καθώς τα αντικείμεναείχαν θεωρηθεί τμήμα της περιουσίας του Μουσείου. Πώς όμως συνέβαινε αυτό; Ορισμένες από τις αρχαιότητες είχαν περιέλθει, όπως επιτρεπόταν τότε, στη συλλογή του ανασκαφέα του τάφου, Χάουαρντ Κάρτερ. Μετά το θάνατο του Κάρτερ, η ανιψιά του, ικανοποιώντας αίτημα της διαθήκης του, μεταβίβασε στο Μητροπολιτικό Μουσείο την περιουσία που διατηρούσε ο θείος της στο Λούξορ. Η επιστροφή τους αποφασίστηκε μετά από κοινή συναίνεση των αρχών της Αιγύπτου και του Μουσείου στο γεγονός ότι με βάση τον νόμο τα αντικείμενα δεν θα έπρεπε να είχαν φύγει ποτέ από τη χώρα.

Τις διαδικασίες αιτήματος επιστροφής είχε ξεκινήσει ο πρόσφατα απελθών υπουργός αρχαιοτήτων Ζάχι Χαουάς ο οποίος είχε δηλώσει ότι τα αντικείμενα επρόκειτο να στεγαστούν όπως και τα υπόλοιπα του τάφου του διάσημου φαραώ, στο Μέγα Αιγυπτιακό Μουσείο (Grand Egyptian Museum), που ετοιμάζεται στην περιοχή της Γκίζας.