Το βαθύτερο πηγάδι της Ευρώπης από την Εποχή του Λίθου αποκαλύφθηκε την Τρίτη στην κοινότητα Niederzier της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, κοντά στα ορυχεία λιγνίτη της πόλης Hambach. Tο φρέαρ που έχει ηλικία 7100 ετών έχει βάθος 15 μ. και είναι κατασκευασμένο από ξύλο βελανιδιάς.

Σύμφωνα με την Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων Ρηνανίας (LVR) , το εύρημα έχει μεγάλο επιστημονικό ενδιαφέρον. Τα κατάλοιπα που βρίσκονται στο φρεάτιο και προέρχονται από το 5100 π.Χ. θα ερευνηθούν, προτού το εύρημα μεταφερθεί στο Τοπικό Μουσείο της LVR και, ει δυνατόν, εκτεθεί εκεί.

Η Milena Karabaic, διευθύντρια της Υπηρεσίας Πολιτισμού και Περιβάλλοντος της LVR το χαρακτήρισε «εύρημα της χρονιάς». Γιατί ίσως έχει βρεθεί το «αρχαιότερο πηγάδι της Ρηνανίας», λέει αναμένοντας τα αποτελέσματα των ερευνών από το Πανεπιστήμιο της Κολονίας.

20 τόνους ζυγίζει μόνο το δάπεδο του φρέατος, το οποίο ανασύρθηκε με τη βοήθεια ερπυστιοφόρου γερανού.

Κάρτα μνήμης από την Εποχή του Λίθου

Στο εργαστήριο της LVR εξετάζονται τώρα τμήματα του ξύλου του πηγαδιού. Η ηλικία τους θα προσδιοριστεί μέσω της μελέτης των ετήσιων δακτυλίων του ξύλου. Το γεγονός ότι τμήματά του έχουν διατηρηθεί οφείλεται στο ότι το φρέαρ βρισκόταν μέσα σε νερό, χωρίς την εισροή οξυγόνου, εξηγεί ο Wolfgang Gaitzsch, επικεφαλής της ανασκαφής. Μαζί με τα τμήματα ξύλου, σώθηκαν και ίχνη του τρόπου ζωής εκείνης της εποχής, της περιόδου της Ταινιωτής Γραμμικής Κεραμικής (5500-4900 π.Χ., Κεντρική Ευρώπη), κατά την οποία οι άνθρωποι της Νεολιθικής Εποχής διακοσμούσαν πήλινα αγγεία με εγχάρακτα μοτίβα.

Στο ίζημα του φρέατος, οι αρχαιολόγοι προσδοκούν να βρουν τμήματα εργαλείων, λεπίδες πυριτόλιθου, οργανικά υλικά, ίσως ακόμη και όστρακα ή σκεύη από δέρμα. Εξού και ο Gatzsch χαρακτηρίζει το δάπεδο του πηγαδιού «κάρτα μνήμης της Εποχής του Λίθου».

Το 2006, ο Jan Janssen, τεχνικός διευθυντής των ανασκαφών της LVR, ανακάλυψε πρώτος τον οικισμό του πολιτισμού της Ταινιωτής Γραμμικής Κεραμικής και το κοίλωμα στο έδαφος, από το οποίο οι ανασκαφείς οδηγήθηκαν στην αποκάλυψη του φρέατος. Το 2008 άρχισε να ανασκάπτεται το σημείο όπου οι επιστήμονες υπέθεταν πως υπήρχε το φρέαρ. Οι ελπίδες τους επιβεβαιώθηκαν.