Τεχνητές εγκοπές στα μπροστινά του δόντια έφερε, σύμφωνα με Βρετανούς επιστήμονες ένας άνδρας ο οποίος είχε ταφεί σε ομαδικό τάφο στο Ντόρσετ της Αγγλίας.

Η αποκάλυψη έγινε μετά από πρόσφατη ανάλυση οδοντικού υλικού από τον λεγόμενο «τάφο των Βίκινγκς» στη θέση Ridgeway του Ντόρσετ. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, δύο μπροστινά δόντια που βρέθηκαν εκεί παρουσιάζουν λαξεύσεις με σκοπό τη δημιουργία εγκοπών που άλλαζαν το σχήμα τους. Οι λαξεύσεις ήταν εσκεμμένες, ενώ ερμηνεύονται από την επιθυμία του κατόχου να τρομάζει τους αντιπάλους του. Σύμφωνα επίσης με τον επικεφαλής της ανασκαφής David Score (Oxford Archaeology), η διαδικασία της λάξευσης θα πρέπει να ήταν ιδιαίτερα επώδυνη.

Η θέση Ridgeway έγινε διάσημη το 2009 μετά την αποκάλυψη πενήντα ένα κρανίων σε λάκκο σε σωστική ανασκαφή κατά τη δημιουργία του Weymouth Relief Road. Μαζί με τα κρανία αποκαλύφθηκαν και άλλα ανθρώπινα λείψανα που ανεβάζουν τον αριθμό των θαμμένων εκεί σωμάτων σε πενήντα τέσσερα. Όλοι οι νεκροί είχαν πεθάνει με αποκεφαλισμό μεταξύ του 970 και του 1025 μ.Χ. ενώ μέσω ισοτόπων είχε βρεθεί ότι κατάγονταν από χώρα της Βόρειας Ευρώπης. Καθώς ιστορικά η περίοδος σχετίζεται με εισβολές Βίκινγκς στην Αγγλία, οι νεκροί ταυτίστηκαν με Βίκινγκς.

Πώς όμως έμοιαζαν οι πολεμιστές αυτοί; Τα τραύματα που ανιχνεύονται στα οστά αποκαλύπτουν στοιχεία για τον τρόπο θανάτου τους αλλά και τη ζωή τους, όχι όμως για την εμφάνισή τους. Έτσι, τα λαξευμένα δόντια του Ridgeway αποτελούν τελικά ένα σημαντικό στοιχείο για την «αισθητική» , τις δυνατότητες επεμβάσεων, αλλά και τις αντοχές των σκληρών εκείνων πολεμιστών που μετά από μια ζωή γεμάτη επιδρομές πέθαναν τελικά στο Ντόρσετ.